Šta posle ukidanja vanrednog stanja?

04. maj 2020. 11:48 Korona virus Pirot Plus Online

Vanredno stanje u Srbiji biće ukinuto u sredu na Đurđevdan, saopštio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik je ukazao da očekuje da će sutra vlada i on, u skladu sa ustavnom i zakonskom procedurom, dobiti obrazlozeno mišljenje i stav Ministarstva odbrane, nakon čega se donosi zaključak Vlade, a onda uz potpise premijerke i njega odluka ide na Skupštinu.

U sredu će u Skupštinu stići predlog za ukidanje vanrednog stanja, i pošto bude usvojen i objavljen u Službenom glasniku, stupa na snagu, rekao je Vučić.

Sa vanrednog stanja prelazimo na vanredne mere u okviru proglašenja epidemije, što znači da se građani Srbije neće odmah vratiti životu koji su vodili pre 15. marta.

To znači da i policija i vojska odlaze sa ulica i da će kretanje biti normalizovano, ali će neke mere ipak ostati na snazi i to zbog Naredbe o proglašenju epidemije zarazne bolesti Kovid 19 koja je na snazi od 19. marta.

Mere socijalne distance nešto su na šta se najviše apelovalo tokom, pa će tako biti i posle ukidanja vanrednog stanja. Zabrana javnih okupljanja, kao i nošenje zaštitnih maski i rukavica, biće obavezno, najavili su ranije nadležni.

Javni prevoz u Srbiji će od danas početi ponovo da se uspostavlja, doduše, postepeno, ali će postojati određena pravila. Ono što bi svi putnici trebalo da znaju to je da je red vožnje značajno redukovan, da bez maske i rukavica ne pomišljaju da uopšte krenu na put.

Kada je reč o otvaranju granica, predsednik Vučić je rekao da je to kompleksna tema i da će sa tim morati da se ide postepeno, jer ne zavisi samo od Srbije. Svakako, posle otvaranja granica, na snazi ostaje i mera obavezne izolacije svih građana koji se budu vratili u našu zemlju posle boravka u inostranstvu.

Restorani i kafići moći će sutra da počnu sa radom, s tim što će na otvorenom prostoru u baštama biti potrebno držati socijalnu distancu i koristiti zaštitna sredstva, a u zatvorenom prostoru na isti način, uz poštovanje ostalih mera koje su i do sada važile za bilo koji zatvoreni prostor.