"Strah, jedna topla ljudska priča" pirotskog Teatra na smotri "Joakim Vujić"

13. oktobar 2020. 10:10 Kultura Pirot Plus Online

Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije objavila je da se tradicionalna pozorišna smotra "Susreti Joakim Vujić" održi ove godine u Vranju. Iako je bilo neizvesno održavanje ovog Festivala pozorišne umetnosti, pronadjena je forma kako će se predstave "igrati".

Branislava Ilić, selektorka Festivala odlučila je da se od 23 prijavljene, u Vranju pojavi sedam predstava. Smotra će se održati od 26. oktobra  do 2. novembra

Što se tiče redosleda igranja selektovanih predstava, izvesno je da će Festival otvoriti, kakva je praksa, predstava  domaćina  "Nečista krv" (tekst Tijane Grumić po motivima romana Bore Stankovića), u režiji Juga Đorđevića.

Ljubitelji pozorišne umetnosti  videće predstave "Svici" (tekst Tene Štivičić), u režiji Ksenije Krnajski, Narodnog pozorišta iz Leskovca, predstavu "Ženidba i udadba", Jovana Sterije Popovića, u režiji Jane Maričić, koju će izvesti Knjaževsko-srpski teatar "Joakim Vujić" iz Kragujevca. Ansambl leskovačkog Pozorišta odigraće predstavu "Ako se probudiš ili kao da je važno" (tekst Isidore Milosavljević), u režiji Nenada Todorovića,  koja je radjena zajedno sa glumcima Narodnog pozorišta iz Prištine.

Šapčani će  izvesti "Dva viteza iz Verone", Viljema Šekspira  u režiji Mie Knežević.

"Lavina" Tundžera Džudženolua u režiji Stevana Bodrože, je predstava  Regionalnog pozorišta Novi Pazar u koprodukciji s Puls teatrom iz Lazarevca. Pirotsko pozorište će izvesti komad "Strah, jedna topla ljudska priča", autora Igora Vuka Torbice, po delima Franca Ksavera Kreca.

Poslednja predstava "Joakima" biće i predstava u čast nagrađenih. Radi se komadu "Vlast i njena opozicija" Nebojše Romčevića, u režiji Egona Savina i izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša.