"Staklene forme" nova izložba u Galeriji "Čedomir Krstić"

05. avgust 2022. 17:35 Kultura Pirot Plus Online

Izložba fotografija "Staklene forme" Dragana Pavlovića, profesora Fakulteta za medije i komunikacije i nekadašnjeg studenta FAMU u Pragu otvorena je večeras u  pirotskoj Galeriji "Čedomir Krstić"

Novi ciklus fotografija Dragana Pavlovića predstavlja, na jednoj strani, svojevrsni povratak na njegovo ranije interesovanje za češko umetničko staklo, a na drugoj strani je to još jedna studija staklenih elemenata iz moderne zbirke beogradskog kolekcionara Borislava Šoše. Motivi su geometrijske ili amorfne forme, stilizovani biljni ornamenti koji otkrivaju lepotu oblikovanja, zagonetnost, metaforičnost i samodovoljnost površinske obrade objekata, bogat, zasićen, kolorit, strukturu materijala. Kamerno, intimno, koje unosi neophodno ograničeni svet jedne zbirke, sugerisano je i formatom fotografija iz ovog ciklusa, kao i brižljivo odabranim fragmentima izabranih objekata

Dragan Pavlović rođen je 1963. godine u Nišu, a fotografijom se bavi još od srednje škole. Na čuvenom praškom Fakultetu za film i televiziju studirao je umetničku fotografiju od 1986. godine, a magistrirao je pet godina kasnije. Radio je u produkciji i marketingu časopisa u više čeških i međunarodnih izdavačkih kuća: „Bertelsmann Media“, UAMK, „The Prague Post“. Po povratku u Srbiju 2004. godine bio je direktor „Pregleda“ i radio je u redakciji časopisa za kulturu fotografije „ReFoto“. Izlagao je na više izložbi u zemlji i inostranstvu.