Post festum! Zašto su i kako Markovi momci pobedili favorita, Dinamik Beograd!?

12. oktobar 2020. 14:00 Sport Pirot Plus Online

     Plasman košarkaša Pirota u najkvalitetniju ligu u zemlji košarke, izazvao je veliko interesovanje  medju ljubiteljima ovog sporta u Pirotu. Šteta je naravno, što zbog korone, još uvek ne mogu da pune Halu Kej. Ono što je posebno važno da su igre našeg tima odjeknule u Srbiji i da je reagovanje sa svih strana veliko. Samo jedan podatak, da naše izveštaje  prati stalno više hiljada ljudi.

U subotu uveče u onoj gužvi i euforiji, obećao sam da ću objaviti sve relevantne podatke koji su karakterisali utakmicu. Jednostavno, kada ih pogledate, biće vam jasno kako je i zašto Markov tim bio bolji i zbog čega je dobio kvalitetnu, pre svega perspektivnu ekipu Dinamika, ekipu u kojoj igra nekoliko izuzetno talentovanih, kvalitetnih momaka) Slovenac Glas, igrač Darušafake Akai, Čakarević, bivši igrač Partizana, Djordjević …

Ono što skreće pažnju da je Sanel Mukanović asistirao i dominirao pod oba koša, da je Mladen Pantić svojom visinom napravio velike probleme  Beogradjanima (kojima očigledno nedostaje visoki centar) što je Marko znao da  iskoristi. Takodje, broj asistencija ubedljivo je na strani Pirota, što  pokazuje da je Pirot imao organizovane napade, a gosti pokušavali  trojkama  da se odupru. Ishod 18:4 u asistencijama i 7:1 u trojkama  govori da  su momci trenera Alilovića, kada se odlučivao, posebno, a bilo je to u trećoj četvrtini, potpuno pali.  Pirot je igrom u odbrani, za koju se najavljivalo da će biti na strani gostiju, uspeo da broj asistencija gostiju svede na neveravatni minimum!! Beogradjani su u poslednjem kvartalu uspeli da 12 razlike smanje, ali ne i da stignu do pobede.

   Promenom načina igre i rotacijama, s obzirom da nije bilo prvog pleja Nikole Džonlića, Marko Spasić je na najbolji način rešio problem. Igru su u zavisnosti od napada "vodili" Filipović, Rašić,  mladi Djordjević, što je takodje gostima pravilo problem. Filipovića nisu "išle" trojke, ali je i on kao i Rašić (2 trojke), Djordjević, Matović, Pendić, skokovima i asistencijama nadoknadjivao ono što nije išlo. Pendić je energijom, snagom  i borbom pod koševima i rekao bih, presudnom trojkom, predstavljao veliki problem za protivnika. 

   Značajan doprinos tek će davati, kada potpuno i u kontinuitetu budu koristili svoju minutažu i Flaningan i Vraneš, košarkaši koji imaju itekako vrednosti za velika dela.

   Posebnu vrednost utakmici, košarkaši Pirota dali su izuzeutnim pristupom i ovoj utakmici. Onako kako su svoj karakter ispoljili u prethodna dva meča, učinili su i u subotu uveče.  Zamislite da su i gledaoci bili na tribinama, kakav bi to dogadjaj bio.

   Ono što smo doživeli , prerasta okvire sportskog i postaje naše pirotsko na najbolji mogući način. Dobili smo kvalitetan srpski dogadjaj kakvih je do sada bilo samo na televiziji. Najuspešniji sportski kolektiv u istoriji pirotskog sporta, podigao je nivo svojih utakmica tako i toliko, da će, jedne večeri, kada se otvore kapije našeg Hrama, biti uživanje doći i biti svedok.

 Evo i detalja. Sve ostalo, možete gledati na sajtu Košarkaškog saveza Srbije. Otkucajte samo Prva liga KLS i sve će vam biti još jasnije .

PIROT    Mukanović 14 (4/4slb) 2tr 8as 8sk 21ind, Flannigan, Filipović 8 (2/2slb) 3as 5sk, Stefanović, D. Đorđević 1 (1/2slb), Rašić 9 (3/4slb) 2tr 4as, Pendić 13 3tr 6sk, Vraneš 2, Matović 11 (1/3slb) 5sk, B. Đorđević, Stojanović, Pantić 21 (5/6slb) 4sk 3as;

Šut iz igre: 28/63 44%
Šut za 2 poena: 21/39 54%
Šut za 3 poena: 7/24 29%
Slobodna bacanja: 16/21 76%
Skokovi: 37 (28 def, 9 of)
Asistencije: 18
Izgubljene lopte: 10
Ukradene lopte: 5

…………………………….........................................................

DINAMIK Glas 22 (11/14slb) 1tr 5sk 17ind, Akaj 13 (3/3slb), Radovanović, Šajin 4 (2/3slb), Tomašević 6 (2/3slb) 9sk, Vasiljević 13 (3/4slb) 6sk 18ind, Babović 2, Čakarević, Đorđević 15 (1/3slb) 4sk 2uk ind 16, Ilinčić;

Šut iz igre: 26/63 41%
Šut za 2 poena: 25/42 60%
Šut za 3 poena: 1/21 5%
Slobodna bacanja: 22/30 73%
Skokovi: 39
Asistencije: 4
Izgubljene lopte: 9
Ukradene lopte: 7

……………………........................................................................

Da zaokružimo prve tri utakmice. Evo statistike. Ništa se u košarci ne dogadja slučajno. Sve mora da se zasluži!

Neko je prepoznao vrednosti, idućeg petka, na TV Arena, gledajte derbi, igraju novosadska Vojvodina (izgleda najbolja ekipa u Ligi) i naš Pirot!!