Кomesarka Nataša Stanisavljević održala radni sastanak sa gradonačelnikom grada Pirota Vladanom Vasićem i obišla Prihvatni centar u Pirotu

15. septembar 2023. 15:39 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Кomesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević održala je danas radni sastanak sa gradonačelnikom grada Pirota Vladanom Vasićem. Sastanku su prisustvovali Dejan Tošić, načelnik PU Pirot i Marijan Manojlović, šef odseka za strance i suzbijanje iregularnih migracija PU Pirot.

Na današnjem radnom sastanku govorilo se o trenutnoj situaciji kada je u pitanju upravljanje migracijama, kao i o proširenju kapaciteta Prihvatnog centra za migrante.

„U prethodnih godinu dana značajno se povećao broj migranata koji dolaze iz pravca Bugarske i u skladu sa planom zbrinjavanja, Кomesarijat za izbeglice i migracije zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i gradom Pirot preduzima mere kako bi migranti boravili u Prihvatnim centrima jer na taj način brinemo i o bezbednosti građana Pirota.“, izjavila je komesarka Nataša Stanisavljević

Кapacitet smeštaja u Prihvatnom centru Pirot je 200 mesta i trenutno je potrebno proširenje kapaciteta.

„Nakon konstruktivnog sastanka koji smo danas održali gde smo razmotrili situaciju i saglasili se oko toga da se broj migranata povećao i da je potrebno uložiti napor da cela situacija bude pod kontrolom, potrebno je da lokalna samouprava, lokalno stanovništvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Кomesarijat budu u stalnoj komunikaciji i saradnji“, izjavio je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić

Nakon radnog sastanka sa gradonačelnikom Pirota, komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević posetila je Prihvatni centar u Pirotu i tom prilikom razgovarala sa zaposlenima i upoznala se sa aktuelnim stanjem, brojem smeštenih migranata, oblicima i vrstama pomoći i uslugama koje im se pružaju.

Trenutno u ovom Centru boravi 170 lica i bezbednosna situacija u Centru je na najvišem nivou, zahvaljujući zajedničkim aktivnostima Кomesarijata za izbeglice i migracije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Кomesarijat će nastaviti da unapređuje sistem prihvata ljudi koji su u potrebi, poštovanje zakona i zaštitu ljudskih prava. Dosadašnja saradnja je bila uspešna ali se ona mora nastaviti u cilju rešavanja aktuelnih problema i prevazilaženja svih izazova migracija.

*Saopštenje: Gradska uprava Pirot