"Naučni šou" za sve učenike 5, 6. i 7. razreda pirotskih osnovnih škola u Školi "Sveti Sava"

12. septembar 2023. 11:10 Društvo Pirot Plus Online

Gradska uprava Grada Pirota od 2016. godine sprovodi proces participativnog budžetiranja. U ovaj proces je učestvovao veliki broj građana što kroz svoje predloge što kasnije kroz glasanje za predlog koji je bitan za njihovu zajednicu.

Za 2023. godinu predlog koji je dobio najveći broj glasova je ‘’Naučni šou’’ u organizaciji Centra za promociju nauke, rekao je u izjavi za medije Miloš Colić, zamenik gradonačelnika

"Naučni šou" je naučnopopularni performans u trajanju jednog školskog časa kroz koji se pred publikom izvode eksperimenti iz oblasti prirodnih nauka.

Ovakva forma je interesantna, šaljiva, šarena, ali iznad svega edukativna. Učesnicima se kroz igru i eksperimente približavaju prirodne nauke, racionalno kritičko razmišljanje i uči kako se pristupa problemima, ne samo u nauci već i u životu. kaže Aleksa Vasić, savetnik za programske aktivnosti Centra za promociju nauke

‘’Naučni šou’’ se održava u OŠ ‘’Sveti Sava’’ u prostoriji koja je pogodna za ovakve eksperimente i učenici će kroz tri dana koliko gostuje Centar za promociju nauke koji je i izvođač ovih eksperimenata da vide i nauče veliki broj stvari koja se tiču fizike i uopšte života.

Ovim projektom obuhvaćeno je oko 1200 deteta iz svih osnovnih škola i to učenici 5. 6. i 7. razreda jer je ovaj program najprilagodljiviji njihovom uzrastu.