Jovan Mijalković, predsednik Okružnog odbora SSS: Dug je put do konačnog rešenja svih problema koje imaju radnici bivše IO Prvi maj!

06. decembar 2021. 11:09 Privreda Pirot Plus Online

Ivan Ignjatović, bivši radnik Industrije odeće Prvi maj  poslao nam je  mejl u kojem je naveo broijna pitanja koja se tiču dalje sudbine nekadašnjih radnika ove Kuće, ali i fabrike.

Poslali smo pitanja i Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija. Najavili smo da smo odgovore dobili, ali nam predstavljaju problem tehnički detalji. Očekujemo da danas sitigne odgovor koji će biti drugačije urađen kako bi posebno objavili odgovor na sva poslata pitanja, a posebno, kao link, drugi materijal gde je spisak od 713 radnika kojima nije uplaćen doprinos za PIO.

Smatrajući da Jovan Mijalković, predsednik Okružnog odbora Samostalnog sindikata i predsednik Socijalno-ekonomskog saveta grada može da odgovori na neka od pitanja, pozvali smo ga u petak i sa njim razgovorali.

Koliko je Zakon o stečaju  na strani radnika!? Zakon o stečaju, prema rečima  bivših radnika Prvog maja koji su godinama gradili fabrike, ne omogućava  da se  danas pravnim sredstvima ne mogu da ostvare sva potraživanja sudska, novčana, neuplaćeni doprinosi, nepovezan radni staž.

Koliko je radnika Industrije odeće Prvi maj do sada namirilo dugovanja? Naplatilo potraživanja?

Radnici su u Trećem isplatnom redu. U prednosti su sve državne institucije i privredni subjekti! Koliko se duguje trećem isplatnom redu!?  Procenjena imovina Prvog maja vredi 444.856.921, a prijavljena ukupna priznata potraživanja sa kamatom narasla su na 2.805.279.886 dinara. Od te sume u III isplatni red radnici potražuju samo 2.350.541.640 dinara  podaci sa sajta "Agencije za licenciranje stecajnih upravnika".

Bivši radnici Prvomajci, imaju velikih problema oko nepovezanog radnog staža, neuplaćenih PIO doprinosa.