Izložba skulptura i crteža, akademskog slikara Dimitra Ilijeva otvorena u Pirotu

07. oktobar 2020. 10:06 Kultura Pirot Plus Online

U Galeriji Čedomir Krstić otvorena je izložba slika, crteža i skulptura akademskog slikara Dimitra Ilijeva iz Dimitrovgrada. Njegovi omiljeni motivi, aktovi ili segmenti aktova izvedeni su u mediju keramike, a umetnik neguje pojednostavljenu asocijativnu figuraciju, bazirajući se na iskustvu u skulpturi ranih 60ih godina prošlog veka. 

Crteži grafitom na papiru, takodje potvrdjuju jaku vajarsku ličnost, obogaćeni crvenom ili žutom bojom u nekim primerima. 

Umetnik Ilijev zbog narušenog zdravstvenog stanja nije prisustvovao svečanom otvaranju. Radmila Vlatković, direktorka Galerije Čedomir Krstić je postavku zvanično otvorila napominjući da je autor u oblasti kluture imao izuzetan doprinos

Dmitar Ilijev rodjen je 1950.godine. Srednju umetničku školu završio je u Nišu, a Akademiju likovnih umetnosti, odsek Vajarstvo na Nacionalnoj likovnoj akademiji u Sofiji. Učestvovao je na 200 kolektivnih izložba u zemlji i inostranstvu, a imao je i 30 samostalnih. 

Ilijev je dvadest godine bio upravnik gradske Galerije u Dimitrovgradu, a glavni je inicijator i tvorac Medjunarodne likovne kolonije "Poganovski manastir" koju je pokrenuo davne 1993.godine.