"Život i priključenija Mijalka Rasničkog" još jedna knjiga Tomislava G. Panajotovića

16. decembar 2021. 11:03 Kultura Pirot Plus Online

U Čitaonici Narodne biblioteke Pirot predstavljena je knjiga “Život i priključenija Mijalka Rasničkog”, autora Tomislava G. Panajotovića. Ovo je najnovije izdanje Narodne biblioteke Pirot.

Tomislav G. Panajotović kaže da kada je odlučio da napiše biografiju Mijalka Rasničkog nije znao šta će iz svega toga da izađe, ali sada zaključuje da je to sociološka, kulturološka, dijalektološka, karakterna i svaka druga studija, s obzirom da se preko Mijalka mogu da vide svi ovi aspekti naše etičke grupe. Autor dodaje da je život Mijalka Rasničkog osnova za svojevrsnu istoriju posleratnog Pirota jer se preko njegove ličnosti prelamalo sve ono što se događalo u to vreme.

O knjizi je pored autora govorio i urednik izdanja Milorad Kostić, dipl. bibliotekar.

U predstavljanju knjige učestvovao je i Jovan Dinčić, predstavnik izdavača, a glumac Aleksandar Živković čitao je delove iz knjige.

Inače, Mijalko Rasnički je izmišljena ličnost Pirota i okoline, koja iznosi svoja shvatanja, poglede i potrebe. U šaljivom tonu, ponekad i sa podsmehom, ali smelo priča o zgodama i nezgodama koje je čuo, upamtio, doživeo.