“Ivo Andrić - pisac za sva vremena”, nagrađeni autori najboljih radova na Konkursu povodom 60 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost

20. decembar 2021. 11:20 Društvo Pirot Plus Online

Povodom značajnog jubileja za srpsku kulturu - 60 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, Narodna biblioteka Pirot je raspisala literarni konkurs za starije osnovce i učenike srednjih škola na dve teme “Ivo Andrić - pisac za sva vremena” i “Zvezdanog neba i ljudskog srca nikada se čovek neće moći nagledati”.

Budući da je pristigao veliki broj radova, odlučeno je da posebno budu nagrađeni učenici osnovne škole, posebno srednjoškolci.

U kategoriji osnovna škola nagrađeni su:
I nagrada
Sofija Jovičić (OŠ “Vuk Кaradžić”, VIII razr.)
II nagrada
Andrea Кostić (OŠ “Vuk Кaradžić”, VIII razr.)
III nagrada
Sara Ignjatović (OŠ “8. septembar”, VIII razr.) i Gabriel Icić (OŠ “Vuk Кaradžić”, VII razr.)

U kategoriji srednja škola nagrađeni su:
I nagrada
Uroš Tirnanić (Savremena gimnazija, Beograd; III razred)
II nagrada
Bojana Redžić (Osnovna i srednja škola “Mladost”, III razr.)
III nagrada
Кatja Pejčić (Gimnazija Pirot, II razr.) i Lana Spasić (Gimnazija Pirot, IV razr.)

Na Konkurs je stiglo 39 radova, ne samo iz Pirota, već i Beograda, Niša, Knjaževca, Jagodine.

Nadica Kostić, direktorka Biblioteke, kaže da je broj pristiglih radova malo iznenađenje, ali očigledno da deca vole da čitaju Andrića, i da im teme posvećene ovom našem piscu odgovaraju. Upravo zbog većeg broja radova doneta je odluka da se nagrade dodele u dve kategorije. 

Ocenjivali smo prvenstveno estetske kriterijume samih radova, a posebnu pažnju obratili smo i na originalnosti, rekao je Milorad Kostić, član Žirija.  

Čuli smo i neke od nagrađenih učenika. Sofija Jovičić  (OŠ “Vuk Кaradžić”, VIII razr.) dobitnica prve nagrade, druplasirana Andrea Кostić (OŠ “Vuk Кaradžić”, VIII razr.) i Gabriel Icić (OŠ “Vuk Кaradžić”, VII razr.) dobitnik treće nagrade

Nagrađeni su dobili knjigu Ive Andrića, majicu Čitalačka značka, book marker i člansku kartu Biblioteke.