Živić: Počinje realizacija Programa mera zdravstvene zaštite domaćih životinja

11. maj 2021. 09:46 Gradska hronika Pirot Plus Online

U okviru predviđenog Programa mera zaštite zdravlja domaćih životinja za ovu godinu, stručnjaci Veterinarske klinike Pirot, ovih dana posebnu pažnju posvetiće zaštiti krupne stoke.

Dejan Živić, direktor Veterinarske klinike kaže da je počela tuberkulinizacija goveda i ispitivanje na brucelozu i leukozu.

Aktivnosti će biti nastavljene kod ostalih životinja, ovaca i koza. Takođe redovno se radi aktivni nadzor kod svinja, s obzirom na prisustvo afričke kuge na našem području, kaže Živić

Zdravstveno stanje domaćih životinja, prema oceni Dejana Živića, iz godine u godinu se pogoršava.

Ukoliko izuzmemo opasne zarazne bolesti, kojih na sreću, osim AKS-a, na našem području nema, iz godine u godinu regustrujemo povećano oboljevanje kod domaćih životinja. Tome najviše doprinose uslovi života, koji se pogoršavaju na globalnom nivou.

Trend smanjenja broja grla na našem području je pristan, ali zahvaljujući subvencijama kako lokalnim tako i sa republičkog nivoa pad broja nije toliko drastičan kao u nekim delovima zemlje

Prema poslednjem preseku na području Pirota ima oko 12.000 ovaca, 2.500 koza i 5.000 krava. Veliko smanjenje imamo uglavnom u udaljenim planinskim selima, gde gotovo da više i nema krupne stoke, kaže veterinar.