Infektolog dr Mijomir Pelemiš: Virus više napada stariju generaciju

18. mart 2020. 19:07 Korona virus Pirot Plus Online

Bivši direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije dr Mijomir Pelemiš rekao je na večerašnjoj konferenciji za novinare da smo uspeli da usporimo ovu epidemiju koliko smo mogli. Virus ne zna za granice, ne može se zaustaviti.

Pelemiš je kazao da je šest obolelih na respiratoru, a svaki koji je na respiratoru je životno ugrožen, što ne mora da znači da će da umre.

Broj obolelih se povećava, a to smo i očekivali. Za nas je velika opasnost da se pojavi veliki broj obolelih. Srbija danas ima spremnih 6.000 kreveta za obolele od korona virusa. Spremni smo i imamo obučene zdavstvene radnike sa svim protokolima

Ovaj virus napada najviše moju generaciju, ali napada I druge, ali ti drugi će proći bolje nego ja ako se zarazim, imaju veće šanse da ozdrave. Oni imaju malu šansu da dobiju bolest, ali mogu da je šire. Pričali smo da bolesnik nije zarazan u inkubaciji, a sada su nam objasnili da je dva dana pre pocetka bolesti ta osoba zarazna, kazao  je Pelemiš.

On je istakao da u Srbiji imamo svu terapiju koju celi svet koristi u ovom trenutku, sem jednog leka koji nije registrovan, koji je u fazi ispitivanja.