"Godine pre loma" nova knjiga novinara i publiciste Tomislava G. Panajotovića

31. januar 2022. 09:16 Društvo Pirot Plus Online

Uspon i pad srpske demokratske opozicije (1994 -2004) tema je najnovije knjige novinara i publiciste Tomislava G. Panajotovića, pod naslovom "GODINE PRE LOMA".

Na 230 strana teksta, autor dokumentovano analizira uslove u kojima su nastale i raspale su Koalicija Zajedno, Savez za promene i Demokratska opozicija Srbije (DOS).

Recenzent knjige, istoričar i diplomata Milan St. Protić, ocenjuje pored ostalog:

„...Stara je istina da su najdragocenija svedočanstva iz pera direktnih učesnika. Ovo delo g. Panajotovića spada u tu kategoriju spisateljskih poduhvata. Nastala na temelju dnevničkih zapisa čoveka koji je bio aktivan član Demokratske stranke i njen narodni poslanik u nekoliko skupštinskih saziva, ova knjiga baca jedno autentično svetlo na politička zbivanja u Srbiji između 1994 . i 2004. Autor je veoma prilježno beležio ključne momente tokom tog burnog istorijskog perioda , navodeći datume, mesta, ličnosti i dokumenta. ...Naravno, lomiće se još i koplja i oko toga ko nosi odgovornost za neuspeh demokratske transformacije Srbije. Lomiće se još koplja i o tome bio li je potreban šesti oktobar i zašto ga nije bilo. Kako god, neosporna je činjenica da se Srbija i dan današnji rve sa tom aveti autoritarnosti što je proganja polovinu dvadesetog i četvrtinu dvadeset prvog stoleća. A nada kopni...” Autor pogovora Zoran Živković, premijer posle atentata na Zorana Đinića, naglašava: „ ...Neka ovi redovi budu i podsetnik da `recept` postoji, a da snaga i odgovornost žive u nama, pa da energiju promena devedesetih godina pokažemo na izborima...”

Izdavač knjige "GODINE PRE LOMA" je Pi-press