Željko Radulović: Hvala Pirote, Neša leptir moj brat, nikad neće prestati da leti, tu je uvek medju vama!

21. april 2020. 18:09 Kultura Pirot Plus Online

Bio je Vaskrs. Neka već dobro znana popodnevna tišina. Preteško je u tim trenucima tražiti razloge za, inače uobičajeno, dobro raspoloženje u takvim prazničnim danima. Bog nas je, bar tog dana, nagradio toplim sunčanim zracima koji su koliko toliko jačali duh!

I ponovo Sale Bogojevski. Ume on to na samo svoj način da me "uzdrma" nekim detaljem, koji i sve moje u porodici vrati u prošlost.

Pominjem Bogojevskog, skroman, jasan čovek, koga je u ovakvom vremenu lepo imati za prijatelja. Bila mu je godišnjica braka, poslali smo čestitku, šalili se. Zvao sam da, ako sa Cecom, surugom, krenu u Grčku, gde rade po dva tri meseca, obavezno svrate u Pirot. Sale o Pirotu zna mnogo. Naravno, hvali pirotski roštilj, uvek pominje Popa, Zeca, Radenka iz Doma JNA, Saleta, Popovog sina, naravno. Dogovorili smo roštilj ili da "navatamo" domaću životinju!

Samo nekoliko minuta kasnije Sale me "dokrajčio". Poslao mi je video pesme, koju smo svakodnevno pevušili tih njihovih vojničkih dana. Setili popodneva i predvečeri u našem  dvorištu, Nešinih nepresuših gegova. Pred našom kapijom uvek bi, kada čuju da je došao, bilo mnogo dece.

 A oni, četiri vojnika, Neša, Sale, Gaja i Draško, jedan drugom do uveta, promene nam život iz osnova. Nikada im pesme i smeha nije bilo dovoljno.

……………………………………………………………………………….

  Pesmu smo odslušali, bili smo oduševljeni. 

Samo desetak minuta kasnije, zvonio je telefon. Javio se Željko, mladji brat Neše Radulovića. Setili smo se u dugoj priči zakletve. Nešin tata, čika Raša, teta Boška, Jasna, tadašnja Nešina devojka, devojke sve trojice. Medju dragim gostima sa Željkom su bili i Nešini drugari iz "Indeksovog pozorišta" Manda, pokojni glumac, Petruči, takodje pokojni, Bulić, nažalost i njega nema više.

Željko, onaj dečkić, od pre 36 godina sada je ozbiljan čovek. Ima suprugu, sina, za koga svi kažu da će biti najtalentovaniji srpski glumac (na koga li će biti?).

Saznao sam i tužnu vest, da je teta Boška, Nešina i Željkova majka, preminula nedavno. Skoro joj bilo 40 dana. A imala je 94 godine.

Dugo smo razgovarali. Dogovarali smo neke detalje, ali o tome, kada ovo čudilo prodje.

I danas, Željko me iznenadio. Stiglo je njegovo dirljivo pismo.  Hvala ti, moj mladi druže!

…………………………………………………………………..

Zahvalnost Piroćancima

Inbox

x

     

Željko Radulovic <z … r ….@gmail.com>

to me

Divni naš porodični prijatelju Nešo,

 

      Ovom prilikom želim da, ispred porodice Radulović, izrazim ogromno poštovanje porodici Paunović, Portalu  Pirot plus online, Plus radiju 010, gradu Pirotu i narodu grada Pirota. 

     Moj upokojeni rođeni brat, Nenad Radulović- Neša Leptir, vođa Muzičke grupe Poslednja Igra Leptira, jedan od najvećih umetnika nekadašnje Jugoslavije i legenda ovih prostora Balkana, u značajan deo svog života, večno  je utkao prelepi Pirotski duhovni ćilim i obrnuto, svoj duh je utkao u isti taj Pirotski ćilim. 

   Od momenta od kada se davne 1984.godine sa svojom grupom u sivomaslinastoj uniformi, obreo u Pirotu na odsluženju vojnog roka,  pa do 1990.godine u kojoj nas je sve napustio,  Neša Leptir hranio je svoj  duh upravo tom energijom njegovih predivnih Piroćanaca.

   Kada bih bio novinar, pri pomenu grada Pirota i ljudi u njemu, reči vodilje kojima bih opisao svoje osećanje prema istima bile bi dobrota, dubina, osmeh, starina, pamćenje, poštovanje i na kraju duhovna otmenost, čista kao suza. 

Te 1984.godine leptiri su, upoznavajući Piroćance ponovo našli sebe, a Neša ispisao novi- treći album kojim će osvojiti sam vrh estrade i uzeti Oskar popularnosti kao najbolja POP grupa Jugoslavije.

 Bili su to vanvremenski hitovi: Dečko ajde oladi, Srce od meda, Volim te, Havajska, Noć za varanje, a kasnije Grudi balkanske (čiji je tekst nastao u Pirotu te 1985.godine).

 O vezi Pirota  i Neše Leptira, mogao  bih napisati tri toma. Evo sada se, ispred ovog papira na kom pišem, poklanjam svim vašim slušaocima i ljudima u Pirotu i okolini, jer ovo što ste vi  uradili, nazivajući pirotsku  ulicu Nešinim imenom, otišlo je u amanet uzajamnog poštovanja Nešine porodice i grada Pirota. 

 Brana Miljković je napisao: ,, Uperi prst u neizmišljeno mesto i znaćeš, ko tamo pođe stići će u dan pre dana kada je pošao. “  Stigosmo!

     Postavljanjem  ovog  znaka krajputaša, u godini kada obeležavamo 30 godina od kako nas je Neša Leptir napustio, postavili ste novim- mladim naraštajima ne obavezan smer, već poželjan smer u njihovom kulturnom uzdizanju i odrastanju. 

     Zato Vam poštovani Nešo, zbog ove silne višedecenijske uzajamne ljubavi, šaljem obradu Nešine pesme ,,Volim te“ (koju izvode Bane Lalić&MVP, a komponovane upravo te 1985.godine u Pirotu) da je na mestu na kom je nastajala, podelite sa ljudima sa kojima je nastajala.

  Kada je ljubav u pitanju svi smo mi jedna porodica  I sa samo dve reči,,Volim te", reći ćete sve…

 Zauvek vaš, 

Nešin brat, 

Željko Radulović

Evo video klipa koji je stigao. Posvećen je, po Željkovoj želji, svim Piroćancima!

Dok smo postavljali tekst, Željko, kao da mi je pročitao misli, poslao je original.

Željko je poslao i link sa porodičnim fotografijama Neše Leptira

https://photos.app.goo.gl/zZytiYxwJbvXpAHC6