Da li su u petak uveče pobedile rukometašice Pirota ili "male" Boranke. Ko koga i dalje zamajava?

21. novembar 2020. 21:10 Sport Pirot Plus Online

Prva liga Grupa B istok

Hala kej

Pirot : ŽRK Pirot  - ŽRJK Bor 37:22 (20:12)

ŽRK Pirot : Potić 5, Savić, Stojaanović 8, Ćirić 8,  Sl.Tančić 4, Spasić 1, Tolić,(g) Drinić 5, Kostić (g), Randjelović 5.

Ako bih želeo da o ovom Klubu i ovom sportu u Srbiji gledam "od danas do sutra", kakav je, očigledno, odnos aktuelnih ljudi, onda bih, kao što su drugi napisali, uzviknuo:

… Večeras su rukometašice Pirota u odličnoj igri savladale veoma dobru ekipu iz Bora…

Nije, ljudi, tako.

Niti je ovo Liga ranga kako piše Prva liga Grupa B istok, niti je igra bila odlična, niti su protivnice iz Bora tim za ovaj rang takmičenja.

Znam da se ovim stavom ne menja ništa, ali, neka se zna da sam ovo napisao, jer će se jednog dana, ako već sada nije kasno, ljudi upitati gde je to nestao srpski ženski rukomet.

Šta je istina?

Istina je da su u Halu Kej došla dečica, druga ekipa iz Bora. Jedna drugoj do uveta. Deca koja igraju na školskim takmičenjima. Sinoć su u Halu Kej došla deca koja su budućnost borskog rukometa i koja će, makar njih nekoliko, konkurisati za prvu ekipu koja igra nešto bolju ligu.

Evo ih, pogledajte. 

Moju dilemu, ko je večeras pobedio, a ko izgubio, preneo sam treneru gostiju, Slavoljubu Stevanoviću. 

A ko igra u našem timu? Bilo ih je nedovoljno, samo deset. Od onih koje nedostaju znam Simonu Tančić.

Prema onom šta su uradile od karijere i gde su trenutno, izdvajam Ivanu Savić, Ivanu Ćirić i Anitu Drinić.

Tri rukometašice koje imaju karijeru i koje su značile našem Klubu.

Od rukometašica koje imaju budućnost – samo Jelena Stojanović. Niko više.

Simona i Selena Tančić, fakultetski obrazovane devojke igraju uz napor, brojne obaveze i zato što vole. Sa ove tri iskusnije, ukoliko se ne uradi nešto ozbiljnije, sumnjam da će nastaviti.

Verovali ili ne, ali Jelena Stojanović uslovno "gubi vreme", grubo rečeno! Nema konkurenciju, stiče se utisak da  može da postigne gol kada hoće. Dakle, i ona bi, ukoliko bude nešto ozbiljnije, bila šesti igrač. Ako je neko ne "ukrade". 

Videli smo Zoranu Kostić, postala je majka, ali se vratila i ima neverovatne reflekse. Može da bude dobar golman! Eto sedmog igrača. I ništa više.

Ukoliko ovaj Klub ne bude sagledan da način dostojan tradicije Kluba, ovih šestsedam rukometašica teško da će prihvatiti da više igraju "iz ljubavi prema domovini".  Pred njima su i mnoge druge životne obaveze.

Sinoć smo videli tri devojčurka, Milu Potić, Anju Spasić i Andrijanu Randjelović. Rano je o njima govoriti, ali, ono što je za njih dobro, to je – da su tu. Jesu fizički nešto slabije, ali ima "štofa" u njima. Napredak zavisi od rada i uslova.

Na spisku je i prvi ili drugi golman Ana Tolić, koja je tu da se nadje iz prostog razloga da nema drugih. I ništa više.

Dakle, ako ovo stanje prenesete na ovaj sinoćni meč i vreme koje dolazi, onda je potpuno jasno, što ove starije i Jelena Stojanović, sinoć nisu osetile draž jedne ozbiljne utakmice za bodove.

 Biću pregrub ako kažem da im ovo sinoć baš i nije trebalo. Čak i kao jači trening.

 To je! 

Ovo sam napisao jer znam ovaj Klub, znam vrednosti, znam generacije, znam ranija vremena. Kao što znam da ovako ne može.

 Pogledi su okrenuti ka Gradskoj upravi.

Ali to je već ozbiljniji problem o kojem ću tek pisati.

Tema je bolna.  Da li postoji politika razvoja pirotskog sporta? Da li se procenjuju sportovi koji mogu da napreduju u gradu i Srbiji i one, ili privatni predsednici i treneri i dalje pričaju bajke, kako bi na račune tih klubova stizala "lova"?! 

 A za to vreme, biće nam teško da gledamo sunovrat jednog kluba i jednog sporta u gradu i Srbiji.