“Brdo kod Kranja” tako su zvali ovaj deo Naselja Provalija. Vratio se legendarni “Mali pevac”, došla “Trojka”! A svetlo, asfalt, kanalizacija ...?!

14. decembar 2021. 12:30 Gradska hronika Pirot Plus Online

Milan Mladenović, žitelj Naselja Provalija, poslao mi je mejl još pre petnaestak dana. 

Prošlo je nekoliko ovih teških dana koji su me pritisli. Doduše u Naselje Provalija i ulicu istim nazivom sam došao odmah, za dan dva.

Iskreno ništa mi nije bilo jasno. Ni gde je ulica, ni dokle se pruža, ni onaj deo desno što se spušta negde dole, šta je to.

Vidimo raskopano. Jedna žena je šut  (ćeramidu) bacala na taj deo koji je raskopan.

Kažu privatna kanalizacija.

I to mi je bilo čudno! Pitaću Zorana Nikolića. Dobro je, sigurno, da se kanalizacija radi. Inicijativu su pokrenule one dve kafane na brdu.

Tu su “Trojka” i ona legendarna “Mali pevac” ili “Kod Cvrce” kako smo je zvali.

Uostalom evo šta sam doneo. Čudilo me, došao sam da se govori o njihovom problemu, a komšinice ne smeju. Milan, koji mi je pisao, radio je u prvoj smeni. Nije ga bilo!

Nikada u životu tu nisam prošao. Do Cvrce naravno! Pomogli su mi prolaznici. Brdo, duvao je hladan vetar!

 Iznenadio sam ženu koja je uveliko radila muški posao. Kolica puna šuta. Video se kanal koji je popunjavala na ulazu u Ulicu provalija. Čas hoće, čas neće da priča. Rečita neka ...! Prolaznik koji je naišao pričljiviji, kaže, prošla privatna kanalizacija!!!

I pošto mi je poklazala put kojim treba da idem, krenuo sam. Komšije, komšije... Tišina. Jeste nema asfalta, jedna svetiljka, ova nova, upletena u grdne žice. Tišina

E, konačno, na stepenicama pojavila se STARIJA ŽENA. Više ne smem da ih zovem bako, možda je mlađa od mene!!! Ha,ha!

 Setih se da je Milan pored blata, sužene ulice, pomenuo i svetla.  Evo je, jedna na početku ulice. Umotala se u grdne kablove! Ne radi, kaže baka!

Pridružila se još jedna komšinica. Neće pred kameru, kaže da je komšija “povukao” ogradu  

Za uličnu svetiljku ću bar lako. Bojan Ivković će da reaguje.  A ostalo?

Krenuo sam. Prepun utisaka. Svratio sam u Trojku. Da - potvrdio mi je gazda da su pokrenuli kanalizaciju. Kako će život, posao, bez kanalizacije, 21. vek! Nije hteo da govori. A dobra tema. Finasiraju. Pomenuo je i JP ViK.

Šta je preostalo?!

1.Pitaću Bojana Ivkovića šta ćemo sa onom svetiljkom! Dobiću odgovor.

Evo ga, stigao. Kako da ne pohvalim. “Provalijci” slušajte. Biće.

Dalje:

2.Pozvaću se na Poverenika za dostupnost informacija od javnog značaja i pitati Slavišu Svilarova, da li je u planu uredjenje ove ulice i onog kraja naniže,

3.Pitaću Zorana Nikolića, kakvi su planovi za kanalizacionu mrežu u ovom delu grada, naselju Provalija i ulicu sa istim nazivom

4.Pitaću direktora JP Vodovod I kanalizacija i o tome kakav je  program sačinjen kada je u pitanju privatna kanalizacija. Da li je JP Vodovod i kanalizacija obavešten.

5.Naravno, pitaću i Bojana Pešića o tome da li je neko od komšija “istrčao” skoro metar na javnu površinu, zbog čega su komšinice bile uznemirene posebno!

Eto to dragi prijatelji iz naselja Provalija.

 Izvinite, kasnim, ali, došlo neko jbn. vreme!

Mnogo  “rabota”.