“Arhivsko ogledalo prošlosti” simbol obeležavanja godišnjice Istorijskog arhiva u Pirotu

18. decembar 2019. 11:54 Društvo Pirot Plus Online

Istorijski arhiv u Pirotu je osnovan pre 63 godine, 14. novembra 1956. godine. Reč je o ustanovi od izuzetnog značaja za očuvanje svadočanstava, originalnih dokumenata o događajima iz prošlosti. Pirotski Arhiv u tom smislu neguje i dobru saradnju sa opštinama Babušnica, Dimitrovgrad i Bela Palanka. Veliku podršku radu Arhiva pruža lokalna samouprava grada Pirota. Sinoć je u Domu kulture na prigodan način, uz promociju knjige, arhiviste, Predraga M. Vidanovića, “Arhivsko ogledalo prošlosti”, obeležena godišnjica Arhiva.

Prisutnima se najpre obratila direktorka Istorijskog arhiva u Pirotu, Ivana Kostadinović, koja je izrazila veliko zadovoljstvo što Arhiv uživa veliku podršku lokalne zajednice i što na ovoj svečanosti može da sa svojim saradnicima, predstavnicima lokalne samouprave i građanima podeli zadovoljstvo povodom 63 godine rada Arhiva u Pirotu.

Publikacija, Arhivsko ogledalo prošlosti, Predraga M. Vidanovića je svojevrsna podrška nedavno objavljenom Vodiču kroz arhivsku građu koji je više blizak ljudima koji se bave naučnim radom i arhivistima. Ova publikacija, kaže Vidanović, je više bliska običnom čitaocu.

Posetioci su imali priliku da se upoznaju i sa godišnjom publikacijom “Arhivski dnevnik” koji je sažatak najvažnijih aktivnosti u 2019. godini.