Dr Ilić: Domu zdravlja Pirot nedostaju specijalisti, posebno u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslih

26. maj 2020. 12:30 Korona virus Pirot Plus Online

Iako je vanredno stanje završeno, ostala su neka pitanja na koja već neko vreme tražimo odgovore. Jedno od njih je i zapošljavanje lekara i medicinskog osoblja, na osnovu Naredbe Ministrarstva zdravlja od 26.marta, donete u vreme pandemije.

Prema ovoj Naredbi, zdravstvene ustanove iz plana mreže zdravstvenih ustanova, mogle su po hitnom postupku da prime u radni odnos na neodređeno vreme neophodne zdravstvene radnike.

Na osnovu informacija iz Nacionalne službe za zapošljavanje u Pirotu, raspisani su oglasi za prijem novih radnika u Bolnici, Domu zdravlja i Službi hitne medicinske pomoći.

Opšta bolnica

12.5. 1 izvrš. medicinska sestra Pedijatrija 

20.5. 1. izvrš. laboratorijski tehničar

Dom zdravlja

25.3. 3. ivrš. dr.medicine Primljeni po redovnom postupku

30.4. 1.izvrš. st.sestra

Hitna pomoć

27.3. 1. izvrš. dr.medicine Primljen lekar zbog odlaska lekara na bolovanje

Danas smo između ostalog o ovome razgovarali sa dr Radovanom Ilićem, direktorom Doma zdravlja. On nam je potvrdio da su realizovani oglasi koji su objavljeni i da su popunjena radna mesta. Međutim prijem novih radnika nije realizovan na osnovu Naredbe, već je on odobren pre proglašenja epidemije u Srbiji, još početkom marta, kaže dr Ilić.

Situacija u Službi hitne medicinske pomoće je znatno specifičnija. Naime, prema važećim normativima, koji se trenutno utvrđuju na osnovu broja stanovnika, konkretno za grad Pirot, Hitna pomoć bi trebalo da ima devet ekipa.

U narednom periodu očekujemo izmenu ovih normativa, koji su u mnogim slučajevima izuzetno nerealni, jer nama je, prostom matematičkom računicom izračunato, potrebno 12 ekipa za područje Pirota. Na osnovu odluke Gradske uprave iz bužeta se finansira rad jednog lekara i medicinskog tehničara. Ovaj oglas je raspisan zato što je upravo doktorka koja je radila po ovom projektu, otišla na bolovanje, kaže dr Ilić.  

Kakva je trenutna kadrovska struktura u Domu zdravlja Pirot?

Iz Nacionalne službe dobili smo podatke koliko je zdravstvenih radnika na evidenciji iz Pirota

Dr medicinskih nauka, lekar opste prakse -19, Medicinske sestre Viša i Strukovna škola - 12, Medicinske sestre -48.

Ceo razgovor sa dr Radovanom Ilićem pgledajte u rubrici Presing.