AHA Mura Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Privreda

Objavljeno 15.01.2019. | objavio Plusonline

0

Zorana Mihajlović: Istočni krak Koridora biće završen do sredine godine. Počinje rekonstrukcija železničke pruge Niš Dimitrovgrad !

Govorećio nedavno o novom investicionom ciklusu, koji treba da pomogne privredni rast zemlje, Zorana Mihajlović, ministar gradjevine kaže da su obuhvaćeni projekti koji se odnose na izgradnju auto-puteva, železničkih koridora i vodnog saobraćaja. Predvidjeni novac rasporedjivati u naredne tri do četiri godine.

  • Očekujemo da počne  gradnja Moravskog koridora vrednog 800 miliona evra, kao i obnova pruge Niš-Dimitrovgrad, vredna 264 miliona evra, i deonice autoputa mira Niš-Pločnik u dužini od 38 kilometara, vredne 220 miliona evra samo u prvoj fazi, rekla je Mihajlović i dodala da je za ulaganje u vodni saobraćaj predvidjeno 200 miliona evra.

   Govoreći o završetku Koridora 10, Mihajlović je navela da se radi na sanaciji dela koji prolazi kroz Grdeličku klisuru, da se izvodjači i nadzorne kompanije ne požuruju, jer je, istakla je, najbitnija bezbednost putnika, ali da očekuje da će taj deo, kao i deo istočnog kraka ka granici sa Bugarskom, biti završeni do sredine godine.

     Mihajlović je objasnila da bi najkasnije do polovine 2019. godine trebalo da se utvrdi način finansiranja te izgradnje. .

   Najavila je i da će u martu 2019. godini početi rekonstrukcija i elektrifikacija pruge Niš-Dimitrovgrad, uz obilaznu prugu oko Niša, a radovi će trajati najmanje dve i po godine.

  • Potpisan je finansijski ugovor sa Evropskom investicionom bankom. Projekat je vredan 264 miliona evra i deo je iz donacija EU, a deo iz budžeta, rekla je Mihajlović.

    Kako je navela, to važna deonica pruge za povezivanje Srbije i Bugarske, bila je jedina na Koridoru 10 koja nije bila elektrifikovana, što je bio problem za kargo saobraćaj.

  • U 2018. godini rehabilitovani smo 220 kilometara pruga iz sopstvenih sredstava. Imamo delove regionalnih pruga u kojima se ide i 110 kilometara na čas, kazala je ona.

 

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline