AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 07.02.2019. | objavio Plusonline

0

Zahtev za roditeljski dodatak elektronski iz porodilišta u okviru projekta “Bebo dobro došla na svet”

Još dok su mama i beba u porodilištu roditelji će moći elektronski da podnesu zahtev za roditeljski dodatak, zahvaljujući nastavku projekta “Bebo dobro došla na svet”.

U okviru prvog dela projekta, roditeljima je omogućeno da u porodilištvu upišu dete u matičnu knjigu rođenih, prijave prebivalište, podnesu zahtev za zdravstvenu karticu, dok je sada u drugoj fazi projekta usluga proširena i na roditeljski dodatak.

Premijerka Ana Brnabić kaže da se na ovome neće zaustaviti i da će treća faza projekta biti povezivanje sa zdravstvenim sistemom, da ne moraju da donose uverenje o vakcinaciji, a prilikom polaska u školu uverenje o završenom pripremnom programu.

Ona je naglasila da se na taj način štedi vreme roditeljima i da su do sada morali da se obrate na šest, sedam šaltera i da izgube u prikupljanju dokumentacije oko sedam sati.

“Cilj Vlade Srbije je da bude servis građana i da ukinemo birokarske gluposti. Zbog toga smo ukinuli Direkciju za elektrnsku upravu i napravili centralnu Кancelariju za informacione tehologije i e upravu u okviru Vlade”, rekla je premijerka.

Brnabić je podsetila da je projekat “Bebo dobro došla na svet”, jedan od prvih koji pokrenula eUprava.

Roditeljima će sada, kako je rekla, čim elektronski podnesu zahtev za roditeljski dodatak, stići SMS poruka kojom ih obaveštavaju da će u roku od 45 dana na njihov račun “leći” roditeljski dodatak.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da sistem funkcioniše u svim porodilištima u Srbiji i da se na taj način ostvaruju uštede u vremenu i novcu.

On je naglasio da je zdravstvu uveden informacioni sistem IZIS za zakazivanje pregleda kod lekara, da je uveden E recept i da su tako smanjene gutžve u domovima zdravlja, a lekarima dobili više vremena da se posvete pacijentima, kao i da će se raditi na uvođenju elektronškog kartona.

Predstavljanju druge faze projekta “Bebo dobro došla na svet”, osim premijerke i ministra zdravlja prisustvovali su i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević i ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović.

Tekst sa sajta Ministarstva zdravlja

Tagovi:Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline