AHA Mura Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Privreda

Objavljeno 07.03.2019. | objavio Plusonline

0

Voćari pazite na pčele, one rade za sve nas

 Savez pčelarskih organizacija Srbije, u saradnji s NALED-om, pokrenuo je  kampanju „Mesec zaštite pčela“ u cilju prikupljanja ideja i predloga za njihovo očuvanje. Nepravilna upotreba pesticida dovela je proteklih godina do značajnog pada populacije pčela koje su veoma važne za građane jer oprašuju više od 80% biljaka koje koristimo u ishrani.

To je bio povod za našu priču s obzirom da se u Pirotu sve više ljudi bavi pčelarstvom. Prošle godine pirotski pčelari su izvezli 12 tona meda. Prema rečima Miroslava Mitrovića iz Veterinsraske klinike u Pirotu koji je, pored ostalog, zadužen za evidenciju i registraciju pčelinjaka, pčelarstvo je u ekspanziji. Tome su svakako doprinele i mere lokalne samouprave koja je, do sada, subvencionisala pčelare sa 50 posto od vrednosti kupljene opreme. Na sreću stradanje pčela je sporadično u Pirotu, ali voćari bi trebalo da vode računa prilikom tretiranja svojih voćnjaka jer su pčele najveći oprašivači, pa bez njih nema ni dobrog prinosa.

Tokom marta svi koji se bave pčelarstvom i poljoprivredom, zaštitom životne sredine ili su na drugi način zainteresovani za temu mogu da se uključe u javno-privatni dijalog i putem sajta www.jpd.rs i društvenih mreža, kao i na okruglim stolovima u Novom Sadu (14. marta) i Čačku (26. marta) ponude rešenja.

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline