AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Privreda

Objavljeno 07.03.2019. | objavio Plusonline

0

Voćari pazite na pčele, one rade za sve nas

 Savez pčelarskih organizacija Srbije, u saradnji s NALED-om, pokrenuo je  kampanju „Mesec zaštite pčela“ u cilju prikupljanja ideja i predloga za njihovo očuvanje. Nepravilna upotreba pesticida dovela je proteklih godina do značajnog pada populacije pčela koje su veoma važne za građane jer oprašuju više od 80% biljaka koje koristimo u ishrani.

To je bio povod za našu priču s obzirom da se u Pirotu sve više ljudi bavi pčelarstvom. Prošle godine pirotski pčelari su izvezli 12 tona meda. Prema rečima Miroslava Mitrovića iz Veterinsraske klinike u Pirotu koji je, pored ostalog, zadužen za evidenciju i registraciju pčelinjaka, pčelarstvo je u ekspanziji. Tome su svakako doprinele i mere lokalne samouprave koja je, do sada, subvencionisala pčelare sa 50 posto od vrednosti kupljene opreme. Na sreću stradanje pčela je sporadično u Pirotu, ali voćari bi trebalo da vode računa prilikom tretiranja svojih voćnjaka jer su pčele najveći oprašivači, pa bez njih nema ni dobrog prinosa.

Tokom marta svi koji se bave pčelarstvom i poljoprivredom, zaštitom životne sredine ili su na drugi način zainteresovani za temu mogu da se uključe u javno-privatni dijalog i putem sajta www.jpd.rs i društvenih mreža, kao i na okruglim stolovima u Novom Sadu (14. marta) i Čačku (26. marta) ponude rešenja.

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑


  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline