AHA Mura Branislav Kostić Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Privreda

Objavljeno 22.11.2017. | objavio Plusonline

0

Vladan Vasić: Nadam se da su nekada pirotski privredni giganti, na putu oporavka. Tigar dobio 80 miliona od Vlade Srbije, italijanski Miroljo, verujem, ozbiljan kupac AHA Mura Prvi maj!

Gradska uprava i novo rukovodstvo Tigar ad obratili su se državi od koje su  zahtevali  da im preko Fonda za razvoj ili subvencijama obezbedi oko 100 miliona dinara za sirovine. Razlog za to su sklopljeni ugovori po kojima bi do kraja godine mogli da rade u tri smene, zainteresovane nove kupce, ali im nedostaju obrtna sredstva da pokrenu proizvodnju. Pored toga, prema rečima Vladimira Ilića generalnog direktora  očekuju i novi UPPR koji bi sada, kažu, pod  boljim uslovima  sklopili sa poveriocima.

– Verujem da nas banke neće blokirati do kraja godine i da će nam dati šansu da pokrenemo proizvodnju, jer su i same svesne da bez toga neće moći da u boljem procentu naplate svoja potraživanja. Verujem i da imamo šanse da sklopimo novi UPPR, a neki od poverioca prihvataju i naplatu 75 odsto duga – kaže novi direktor Vladimir Ilić i dodaje da novac za repromaterijal pokušavaju da preko SDPR-a dobiju i iz avansnih plaćanja po već sklopljenim ugovorima.

  Za sudbinu Tigra zabrinut je i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, jer je ta firma sa 1.200 zaposlenih, njihovih porodica i manjih dobavljača, važna za grad. On potvrđuje da bez nove državne intervencije Tigar nema šansu da opstane na tržištu, jer poslovanje sa malim profitom ne može da pokrije dugove nagomilane u prethodnom periodu.

 – Tigar je imao jednu veliku ekspanziju pre desetak godina, jedan od njegovih kapitalnih projekata je Slobodna zona Pirot, gde je glavni akcionar a u njoj je sada 30-ak proizvodnih pogona. Imali su i druga ulaganja, ali je to i period kada se firma “preinvestirala”, zatim je došla kriza i oni su počeli da gomilaju dugove. Dobro je to što je država posle naših brojnih intervencija, pomogla,  jer bez svežeg novca Fabrika ne bi  mogla da uđe u ozbiljniju proizvodnju, a mi iz Grada uradićemo sve što je u našoj nadležnosti da pomognemo – kaže Vasić.

Tokom dana dobili smo potvrdu od  gradonačelnika  Vladana Vasića i Vladimira Ilića, generalnog direktora Tigra  da je Vlada Srbije donela odluku  i danas uplatila 80 miliona dinara  Kompaniji Tigar ad.   

  Uplaćeni novac omogućava Fabrici perspektivu, jer se za proizvodnju, za programe po NATO standardima interesuju kupci iz Litvanije, sa armijama Finske i Norveške. Postoje ugovore koji do kraja godine moraju da se realizuju, kao i isporuka vatrostalnih čizama za Hong Kong i opanaka u Japan, a strani partneri zainteresovani su i da se obnovi sportski program.

  

Tagovi:Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑


  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline