Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Kultura

Objavljeno 12.06.2019. | objavio Plusonline

0

Vesti iz Muzeja Ponišavlja: Promocija knjige “Tvorac besmrtnosti”; Radno vreme Kalea

U organizaciji Muzeja Ponišavlja i Narodne biblioteke Pirot u četvrtak 13. juna od 19 časova u Srednjem gradu pirotske tvrđave Kale biće održana promocija knjige “Tvorac besmrtnosti”, autora Milana Panića. Ovo će biti prvi put da se promocija jedne knjige održava u ovom prostoru srednjovekovne tvrđave, upravo i zbog radnje knjige koja je smeštena u tom periodu. Na promociji će osim autora učestvovati Brankica Vidojević i Miloš Sokolović – profesori srpskog jezika i književnosti, Bojana Mitić kao moderator, glumac Zoran Živković Žuća čitaće odlomke iz knjige uz profesora Jovana Aškovića koji će biti pratnja na klaviru.

Na poluostvru gde su se rađali bogovi i prvi ljudi obaveza je bila svetitelja i kraljeva da tvorevine i relikvije čuvaju od uništenja i zaborava. Srednjovekovna Srbija je sebi pripisala veliki amanet, da očuva hrišćanstvo na  Balkanskom poluostrvu. Malu zemlju, velikih vernika spremnih da viteški polože živote u odbrani svetog, izdale su moćne države Evrope koje su i same vekovima krvarile u verskim ratovima. U drugoj polovini četrnaestog veka dvojicu pobratima sudbina je povela na različite strane u nemilosrdnu životnu avanturu gde oni tragaju za istinom o poreklu. Na tom putu uzdižu se do krugova visokog plemstva. Otkrivaju mnoge tajne religije, ali i mračne tajne ljudskih duša. U međusobnoj potrazi upoznaju samog đavola. U toj borbi pobeđuju otkrivajući tajnu besmrtnosti. Pohlepni vladari donose u razjedinjene srpske oblasti vekovno blago a sa njim i drevnu kletvu.

………………………………………………………………..

Radno vreme Kalea
Muzej Ponišavlja Pirot obaveštava građane i posetioce da će radno vreme pirotske tvrđave Kale biti produženo u toku leta. Posetiocima će biti dozvoljen obilazak tvrđave u periodu od 11 do 21 sat što je za 2 sata duže od dosadašnjeg radnog vremena.

Tagovi:Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline