AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Kultura

Objavljeno 12.06.2019. | objavio Plusonline

0

Vesti iz Muzeja Ponišavlja: Promocija knjige “Tvorac besmrtnosti”; Radno vreme Kalea

U organizaciji Muzeja Ponišavlja i Narodne biblioteke Pirot u četvrtak 13. juna od 19 časova u Srednjem gradu pirotske tvrđave Kale biće održana promocija knjige “Tvorac besmrtnosti”, autora Milana Panića. Ovo će biti prvi put da se promocija jedne knjige održava u ovom prostoru srednjovekovne tvrđave, upravo i zbog radnje knjige koja je smeštena u tom periodu. Na promociji će osim autora učestvovati Brankica Vidojević i Miloš Sokolović – profesori srpskog jezika i književnosti, Bojana Mitić kao moderator, glumac Zoran Živković Žuća čitaće odlomke iz knjige uz profesora Jovana Aškovića koji će biti pratnja na klaviru.

Na poluostvru gde su se rađali bogovi i prvi ljudi obaveza je bila svetitelja i kraljeva da tvorevine i relikvije čuvaju od uništenja i zaborava. Srednjovekovna Srbija je sebi pripisala veliki amanet, da očuva hrišćanstvo na  Balkanskom poluostrvu. Malu zemlju, velikih vernika spremnih da viteški polože živote u odbrani svetog, izdale su moćne države Evrope koje su i same vekovima krvarile u verskim ratovima. U drugoj polovini četrnaestog veka dvojicu pobratima sudbina je povela na različite strane u nemilosrdnu životnu avanturu gde oni tragaju za istinom o poreklu. Na tom putu uzdižu se do krugova visokog plemstva. Otkrivaju mnoge tajne religije, ali i mračne tajne ljudskih duša. U međusobnoj potrazi upoznaju samog đavola. U toj borbi pobeđuju otkrivajući tajnu besmrtnosti. Pohlepni vladari donose u razjedinjene srpske oblasti vekovno blago a sa njim i drevnu kletvu.

………………………………………………………………..

Radno vreme Kalea
Muzej Ponišavlja Pirot obaveštava građane i posetioce da će radno vreme pirotske tvrđave Kale biti produženo u toku leta. Posetiocima će biti dozvoljen obilazak tvrđave u periodu od 11 do 21 sat što je za 2 sata duže od dosadašnjeg radnog vremena.

Tagovi:Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline