Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Darovi prirode

Objavljeno 04.07.2018. | objavio Plusonline

0

Vaš foto za naš Pirot! Mostovi, mostovi… Ljubavni most kao Pariski most ljubavi!!

  Nastavljamo našu priču o mostovima. Priči je “dao dušu” naš saradnik Nikola Spasić , našavši inspiraciju slikajući prvih letnjih večeri, Pešački most, ili Most ljubavi, kako ga mladi zovu.

   U Parizu na Mostu ljubavi zaključana su osećanja na hiljade mladih, na našem Mostu ljubavi sve je više katanaca.

   Ovaj most, za razliku od drugih pirotskih mostova  ima najlepši naziv. Da, mostovi spajaju ljude, ali ovaj naš Most ljubavi  spaja i zaljubljene.  

  Uživajte u izazovima atmosfere, Most ljubavi na Keju zaljubljenih.

   Kako to obično činimo, da priču o mostovima ,,začinimo,, i detaljima. Dobili smo ih od našeg sugradjanina arhitekte za primer, Milorada Spasića, koji je 2004. godine došao u Opštinu kao gradski menadžer, a dve godine kasnije projektovao današnji most, s obzirom da je raniji bio ruinirian. Dakle, odgovorni projektant  bio je Mr Milorad Spasić, dipl.građ.inž. Evo njegove storije :

-Izveden je na mestu prethodnog betonskog mosta sa stepeništem koje je predstavljalo ograničenje u pristupu.Prethodni je gradjen krajem šezdesetioh kada je zidano Tigrovo naselje !  Zub vremena i izloženost atmosferijama drastično je narušio staru betonsku konstrukciju, pa je ista uklonjena i izgrađen je potpuno novi most. Praktično ,  bilo je  nemoguće hendikepiranim licima da pređu preko Pešačkog mosta.

 Milorad Spasić

  Projekat je urađen 2005. godine.  Konstrukcija je u formi  para čeličnih kontinualnih rešetki koje u svom donjem pojasu nose armirano betonsku ploču-pešačku stazu. Spuštanjem pešačke staze u donji nivo konstrukcije eliminsano je stepenište, omogućen je pristup na most i hendikepiranim licima. Most je dugačak 62m, prostire se preko tri polja 19+24+19m. Izveden je iste godine kada je i projektovan (2005. godine)a izvođač je bila renomirana kompanija „Mostogradnja“ iz Beograda.

   Zbog racionalnog iskorišćenja postojećih fundamenata novi most je koštao skromnih 50 000 eura.

Foto Milorad Spasić: Pešački most posle završetka radova

 

 Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline