AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Gradska hronika

Objavljeno 09.10.2018. | objavio Plusonline

0

Uskoro će sve biti kao nekada ! I “forland” i “korita za malu i veliku vodu”! Ili, završavaju se radovi u koritu Nišave i zelenim površinama! Biće pirotski Kej i Nišava ponovo za pravo uživanje !!

Ipak je za sve potrebno vreme !

    Kada su ono stigli na Kej radnici niške Erozije , doterali kamenje, počeli da kopaju po Nišavi, napali naše tradicionalne brzake, mnogi od nas reagovali su , pozivali se na  prošla vremena i kupanje na “sedmom” , “petom”, “Šulejinom” brzaku. Medjutim, svako zašto ima svoje zato.

   Shodno Projektu Srbija vode, koji finansira Vlada Republike Srbije zbog odbrane od eventalnih poplava a na osnovu  Uredba o sanaciji vodnih objekata, počeli su radovi!  

Konkretno, Srbija vode su za sanaciju korita Nišave i priobalnog dela dobile 35 miliona dinara.

   Predstavnici Nadzora  danas su nam rekli da je uradjeno 9 pragova , da su ostala još tri, ali da to zavisi od nove odluke Vlade.

Radovi su potrajali. Kej je izgledao užasno, sve je bilo raskopano, kolotrazi, trava nestala, svuda ogromno  kamenje, zemlja… Tako je to  bilo  tokom radova na tim tkzv  “pragovima”.  Krenulo se negde od Gazele i sve tamo skoro do Železničkog mosta.

 Nadzor nam je rekao da su radovi pri kraju i da će biti završeni za dan dva dakle, sreda, četvrtak, … Zbog toga smo mi juče popodne šetajući Kejom snimili neke detalje koji dovoljno govore o tome što smo nekada čuli  od  predstavnika Srbija voda, nekadašnjeg direktora, ali i šefa u Eroziji.  

S obzirom da je sve završeno, sanacija je u toku, ravna se površina koju oni zovu  zvanično “korito za veliku vodu” (to je onaj travnati deo od Nišave do Keja), a uradjeno je kamenom zajedno s pragovima i “korito za malu vodu” (To je ona kamena kosina pored Nišave). Saznali smo da se naš prelepi Kej s lipama, klupama i korpama za smeće, kod gradjevinaca zove “forland”!  ( Dakle, malo šale)!  Da znate, kada šetate , šetate po forlandu, kada trčite dole , trčite “po koritu za veliku vodu”, a kada silazite onom kamenom kosinom  da se kupate,  to ulazite u “korito za malu vodu”!!!

     Radnici Erozije, prema Projektu, sada sve vraćaju u prvobitno stanje . Ravnaju se oni “razorani” delovi, rasplanira se zemlja, seje se trava, čisti kamena kosina. Da podsetimo deo te kamene kosine od Železničkog mosta čistila je pirotska firma, a finasirali HE Pirot i Gradska uprava. Dakle, neće biti šiblja na obali Nišave !

 

     Eto, bilo je potrebno malo strpljenja, jeste poduže trajalo i naš “forland”, korito za male  i velike vode, izgledaće kao nekada. Bićemo ponovo ponosni na naš Kej, onaj travnati deo i uredjenu Nišavu.

E sada je na nama da ne lomimo “bagrenje”, da čuvamo lipe, klupe, da ne bacamo korpe za smeće sa “forlanda” u korito za velike vode  i da uživamo.

    Kad sve tamo na proleće ozeleni, videćemo, da je trebalo da malo sačekamo! Sve će biti kao nekada, a možda i lepše!!!

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline