Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Gradska hronika

Objavljeno 02.08.2019. | objavio Plusonline

0

Uredjuje se Železnička stanica “kapija Pirota”. Do kraja godine počeće radovi na elektrifikaciji pruge Niš-Pirot !

Pre izvesnog vremena stigao nam je mejl. Interesantan u svakom slučaju jer se radi o “kapiji” Pirota. Nekada poodavno, kada su vozovi “spajali” Evropu sa Bliskim Istokom, Železnička stanica bila je i zaista mesto odakle su Piroćanci najčešće kretali “u svet”!  Kako je vreme odmicalo, autobuski saobraćaj je preuzeo primat , a i broj automobila se povećavao iz godine u godinu. Danas malo ljudi odlučuje se da putuje do Niša treba vam više od dva sata, o Beogradu i da ne razmišljam.

……………………………………………………….

Obnova zgrade Železničke stanice 

iC – ARANDJELOVIC Robert <R.ARANDJELOVIC@ic……org>
Wed, 17 Jul, 10:24  
to me

Poštovani Nenade,

Najpre da vam  zahvalim na izvanrednom poslu koji obavljate za nas Piroćance koji smo zainteresovani da pratimo dešavanja u gradu, redovno izveštavajući o aktuelnostima u Pirotu. Razlog mog obraćanja, ovog puta je, to što sam silom prilika pre par dana svratio do |elezničke stanice, koju pre toga nisam posetio sigurno 10 godina i bio prijatno iznenađen činjenicom da se tamo izvode neki radovi. Kako je bila noć i nisam primetio gradilišnu tablu a bio sam zainteresovan šta se tamo konkretno dešava, malo sam pretraživao internet u nadi da ću uspeti da dođem do konkretnih informacija o javnoj nabavci koja za predmet ima našu stanicu. Kako god, naišao sam na vaš tekst od 05.02.2019.

Železnička stanica PIROT! Vreme kao da je stalo. Stanična zgrada oronula, vozova skoro i da nema, čekaonica zaključana, restoracija ne radi!

Apropo toga, želeo sam da vam skrenem pažnju na gore navedeno, ako kojim slučajem niste to propratili već. Sećam se nedavnog teksta o staroj bolnici, ali ne i informacije o stanici.

Srdačan pozdrav,

Robert Arandjelovic

Logistics Manager

………………………………………………………………

   Posle objave u februaru, tamo početkom proleća pitali smo na  Železničkoj stanici Pirot  da li će se , konačno, urediti naša stanična zgrada i peron. Uputili su nas na Železnice Srbije gde su nam rekli  da očekuju da to bude uskoro.

   To uskoro potrajalo je i pre izvesnog vremena dobili smo informaciju.

–    Infrastruktura železnice Srbije” u 2019. godini za uređenje železničkih stanica izdvojiće iznos od oko 150 miliona dinara. U prvoj polovini godine već su uređene železničke stanice u Negotinu, Šidu, Кusatku, Кovačevcu, Rgotini, Odžacima i Кaravukovu, a intenzivno se radi, pored ostalog, u Pirotu, Lazarevcu, Mladenovcu i Vranjskoj Banji. Na taj način nastavljen je projekat uređenja staničnih objekata širom Srbije, koji je započet lane, kada je investirano oko 100 miliona dinara. Tako će za dve godine na srpskim prugama biti uređeno šezdesetak železničkih stanica, koliko ih nije rekonstruisano godinama, pa i decenijama unazad.

……………………………………………………………………….    

     Jutros smo bili na Železničkoj stanici. Radovi na fasadi završeni, rade se službene prostorije, čekaonica i blagajna , kao i prostor gde će se ulaziti u staničnu zgradu ! Za ove radove  u Pirotu, Železnice Srbije , izdvojile su 15 miliona dinara.  Izvodjač je firma  koja je dobila da radi još nekoliko stanica u Srbiji. Domaćini su nam pokazali stanične prostorije, ali bez izjava jer imaju zabranu. Zaduženi su zvaničnici u PR službi  u Beogradu.

   Na Stanici sam saznao da se početak radova na elektrifikaciji očekuje krajem godine.

……………………………………………………………………….

    Često smo govorili da je i Železnička stanica “kapija Pirota”.  Odatle se godinama sticao utisak o gradu. Stariji se sećaju onih nezaboravnih detalja. Fijakeristi deda Žika, Moravac… stajali su i čekali putnike ekspresnog voza iz Beograda. A onda šetnja gradom. Lepo. Danas se sve promenilo, život ide napred, mada nešto razmišljam, ti fijakeri bi i danas bili interesantni, kao “miris prošlosti” a  bilo bi lepo gostima na ovakav način pokazati sve čari Pirota.

       Dobro, neka ostane kao utisak.

   Kada sam  izlazio sa perona i  krenuo kockom kao nekada, nisam zaboravio ideju koju sam čuo. Bilo bi baš dobro da se uredi i prilaz Stanici.

  ……………………………………………………………….

     Vremena se menjaju. Kada bude završena elektrifikacija pruge Niš – Dimitrovgrad dobiće se mnogo toga.  Skrati će se vreme putovanja, srediće se prostori izmedju koloseka, one staze za putnike , ali  će se  razrešiti i veliki problem Piroćanaca, a to su pružni prelazi koji su godinama velika pretnja.

     Još da se ukloni kocka, asfaltira prostor, urede parkovi , zaista će “kapija Pirota” ponovo izgledati lepo i najaviti gostima da ulaze u savremen, lepo uredjen grad.

 

  

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline