Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Lokalna samouprava

Objavljeno 28.03.2018. | objavio PlusonlineAdmin

0

U SKGO stigao Nacrt Zakona o lokalnoj samoupravi. Poslanici odlučuju pre letnje pauze!

    Posle pet godina čekanja novog Zakona o lokalnoj samoupravi, njegov nacrt dostavljen je predstavnicima gradova i opština i trebalo bi da stigne pred poslanike pre leta. Republika poziva vlasti na lokalu da više uključe građane u odlučivanje ali i da u budžetima planiraju podsticaje za rađanje.

    Da mesne zajednice vrate bar deo uticaja koji su imale, da građani direktnije odlučuju i da se saradnja među opštinama uredi jednim propisom, predviđa Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi.

“Nakon uspešno sprovedene fiskalne konsolidacije ali i racionalizacije, došlo se do toga da se smanji broj izvršilaca u opštinskim upravama i da praktično omogućimo lakše funkcionisanje lokalnih samouprava, jer je jasno da problemi postoje”, kaže ministar za državnu upravu i lokalno samoupravu Branko Ružić.

Ružić je pojasnio da je reč o izmenama i dopunama zakona i da se izmene najviše odnose na promene nadležnosti, reformu funkcionisanja mesnih zajednica, kao i na međuopštinsku saradnju.

“Dugo čekamo da se zakon nađe u skupštini, da omogućimo bolje i lakše funkcionisanje lokalnih samouprava”, rekao je Ružić na sednici Stalne konferencije gradova i opština.

Pomoćnik ministra državne uprave Saša Magić očekuje da će zakon ući u skupštinsku proceduru pre letnje pauze.

Pojasnio je da je zakon definiše broj članova gradskog veća prema broju stanovnika lokalne samouprave, da je predviđeno veće učešće građana u radu opština.

“Zakonom je predviđeno da se odnos mesne zajednice i opštine dodatno uredi”, naveo je Magić i dodao da su se poslednjih decenija desile brojne promene, kao i da mesne zajednice nemaju danas imovinu i ne obavljaju komunalnu delatnost.

Opštine će pri donošenju budžeta organizovati javnu raspravu o planiranim ulaganjima, a predlog građana uzeće se u obzir ako ga potpiše bar pet odsto birača. Predlog je i da od broja stanovnika zavisi i broj lokalnih funkcionera.

“U tom smislu svakako da nisam protiv smanjenja broja članova veća ali možda broj stanovnika nije jedini kriterijum koji treba uzeti u obzir”, smatra gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

LINK  ka nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona u lokalnoj samoupravi..

Preuzeto sa Portala  RTS i sajta MinistarstvaKomentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline