AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Gradska hronika

Objavljeno 28.11.2018. | objavio Plusonline

0

U Pirotu održan Šesti sastanak Zajedničkog nadzornog odbora Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija 2014-2020! Sportski centar “prošao” kao vodeći partner, Grad Pirot i Gimnazija u Montani za IT sektor!

   Šesti sastanak Zajedničkog nadzornog odbora Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija 2014-2020 održan je 26. novembra u Pirotu. Sastankom je predsedavala Valentina Vidović, Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije dok je Denica Nikolova, zamenica ministra za regionalni razvoj i javne radove Republike Bugarske kopredsedavala sastankom. 

     Tokom sastanka je predstavljen napredak u implementaciji Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija 2014-2020, kao i rezultati ocenjivanja predloga projekata po Drugom pozivu za podnošenje predloga projekata Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija 2014-2020. Odobrena je lista projekata predloženih za finansiranje u okviru Drugog poziva.

    Od 235 pristiglih predloga projekata, 171 je prošao proveru administrativne usaglašenosti i prihvatljivosti. Od tog broja, 140 predloga je dobilo minimum 65 bodova tokom tehničke provere i provere kvaliteta. Na osnovu rangiranja, predloženo je da se finansira 41 projektni predlog sa ukupnim traženim budžetom od 12 712 316,27 evra, kao što sledi:

    Po prioritetnoj osi 1, Održivi turizam, predloženo je finansiranje 15 projekata sa ukupno traženim budžetom od 3 497 611,23 evra;

    Po prioritetnoj osi 2, Mladi, predloženo je finansiranje 9 projekata sa ukupno traženim budžetom od 1 328 962,92 evra;

    Po prioritetnoj osi 3, Životna sredina,  predloženo je finansiranje 17 projekata sa ukupno potrebnim budžetom od 7 885 742,12 evra.

Liste predloga projekata privremeno odobrenih za finansiranje od strane zajedničkog nadzornog odbora

Projekti privremeno odobreni za finansiranje u okviru Drugog poziva po prioritetnoj osi 1 – Održivi turizam;  LINK

Projekti privremeno odobreni za finansiranje u okviru Drugog poziva po prioritetnoj osi 2 – Mladi; LINK

Projekti privremeno odobreni za finansiranje u okviru Drugog poziva po prioritetnoj osi 3 – Životna sredina; LINK

U grupi projekata mekih mera su 25 predloga projekata, a 16 su investicioni projekti. Ukupno 49 projektnih partnera su iz Bugarske, a 44 iz Srbije, dok je vodećih partnera 25 iz Bugarske i 16 iz Srbije.

Grafik ispod prikazuje distribuciju projektnih partnera po tipu organizacije:

  Na rezervnoj listi  nalazi se 99 projektnih predloga  po redosledu prema bodovima dobijenim tokom tehničke provere i provere kvaliteta.

   Razmatran je i odobren mandat Upravljačkom telu za postupak predugovornih procedura sa privremeno odobrenim projektima. Do kraja 2018. i početkom 2019. godine, biće obavljani predugovorni postpupci u okviru Drugog poziva, uključujući: posete investicionim projektima, proveru dvostrukog finansiranja, proveru državne pomoći za bugarske partnere, optimizaciju budžeta i pripremu ugovora o subvencijama.

   Nakon završetka sastanka Zajedničkog nadzornog odbora, članovi ZNO su posetili tvrđavu „Kale“ u Pirotu koja je rekonstruisana u okviru projekta „Konzervacija, revitalizacija i izložbene postavke Rane Hrišćanske Bazilike i srednjovekovne tvrđave u prekograničnom regionu”, ref. no.CB007.1.11.124.

Sportski centar Pirot konkurisao je sa projektom “Mobility for clean air” – “Mobilnost za čist vazduh” koji je takodje na pozitivnom spisku projekata koji su prošli prvu fazu ocene. Projektom je predvidjeno unapredjenje biciklističkog saobraćaja, odnosno uvodjenje javnog prevoza biciklima. Prema rečima Nenada Djordjevića, direktora Sportskog centra, Pirot je vodeći partner na projektu, koji je uradjen zajedno sa opštinom Vršec. Ukupna vrednost projekta je oko 570.000 evra, stim što je vrednost našeg projekta oko 220.000 evra. Projekat podrazumeva izgradnju stanice za bicikle, izradu aplikacije preko koje će se pratiti ceo sistem“bike share” i novi način obeležavanja biciklističkih staza.  

Drugi projekat je „Razvoj IT sektora u prekograničnom regionu“, u kojem je vodeći partner Matematička gimnazija iz Montane, a Pirot je partner. Vrednost projekta sa pirotske strane je oko 100.000 evra.

Piroćanci će “na  dar” dobiti još dva značajna projekta. Uostalom Pirot je po tome poznat i poštovan u Srbiji. Nenad Djordjević i njegov tim ljudi u Sportskom centru i Gradska uprava i KLER  i tim za projekte i ovoga puta su u veoma jakoj konkurenciji, uz oštre kriterijume, uspeli da naprave projekte koji su ,,preskočili,, i drugu prepreku. Uz sve to, teren sa veštačkom travom takodje, projekat gradske uprave, je na rezervnoj listi, visoko pozicioniran, s velikim izgledima da prodje .

   Čestitamo ! Još jedan korak napred za Pirot i Piroćance !

Tekst i fotografije sa službenog sajta

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑


  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline