Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 03.12.2019. | objavio Plusonline

0

U Pirotu jutros pao prvi – slab sneg

U većem delu Srbije jutros je pao sneg. Danas je u svim krajevima oblačno vreme, a u brdsko-planinskim predelima došlo je do formiranja snežnog pokrivača, ponegde i u nižim delovima zemlje. Najniža temperatura u Srbiji od -2 do dva stepena, najviša dnevna od jedan do pet stepeni. U Pirotu je tokom prepodneva padao slab sneg koji se nije zadrža na tlu.

Ovo je video snimak na seoskom putu od Staničenja – do Koridora 10


Boris Todorov iz Meteorološke stanice u Dimitrovgradu rekao nam je u 13 časova sledeće podatke:

T= 0; P= 979 mb; Vlaga = 96%; Vetar : severozapadni 3-6 m/sek.

U Dimitrovgradu je tokom prepodneva visina snežnog pokrivača bila 2cm. 

Narednih dana, u sredu i četvrtak ujutru se očekuju mraz i magla, dok će tokom dana biti umereno oblačno, suvo i hladno.Za vikend se očekuje prolazno naoblačenje, mestimično s kišom, dok će dnevne temperature biti u porastu. Kako nas nakon toga ipak očekuje još jedan talas lepog vremena, na prave zimske čarolije u decembru ipak ne možemo da računamo.
Srednja decembarska temperatura imaće vrednosti u intervalu od nula do četiri stepena, a u planinskim predelima od minus dva do nula stepeni. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vasduha u nižim biti oko sedam, a u planinskim pregledima oko 2 stepena.

Tokom hladnih talasa u decembru, u gradovima će biti uslova za susnežicu

Sneg se neće dugo zadržavati jer će temperatura da bude u plusu. Nakon hladnog talasa očekuje se ponovno otopljenje, te će već od vikenda, pa sve do početka druge polovine meseca dnevne temperature biti u porastu. Postoji tendencija da pređu deseti podeok, te uslova za sneg u gradovima neće biti.

Tokom meseca vreme će biti promenljivo, ne previše hladno. Temperature će se kretati oko ili nešto iznad proseka za ovo doba godine. Zbog uticaja ciklona sa Atlantika i Mediterana koji donose toplotu sa juga, padavine će se javljati u vidu kiše, eventualno suznežice, a sneg je rezervisan za planinske predele – dodaje Đurić.
Jutra će biti svakako hladnija od ostatka dana, pa se očekuje pojava mraza ujutru tokom većeg dela decembra, kako u gradovima tako i na planinama. Ipak, kada je u pitanju broj ledenih dana, u decembru će ih biti tek nekoliko. U nižim predelima od tri do šest dana, a na planinama se očekuju oko dve ledene nedelje.

U decembru uslova za pojavu snega tokom noći i jutra biće u periodu od petog do 12. u nižim predelima, ali do formiranja snežnog pokrivača neće doći. Na planinama preko 1.800 metara nadmorske visine od 18. decembra padaće sneg i formiraće se snežni pokrivač koji bi se mogao kratkotrajno tu zadržati – kažu iz RHMZ.

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline