AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Sport

Objavljeno 16.03.2019. | objavio Plusonline

0

Sportisti Pirota i Dimitrovgrada predstavljaju Specijanu olimpijadu Srbije u inkluzivnoj košarci na Svetskoj Specijalnoj olimpijadi u Abu Dabiju, uz učešće 7000 sportista iz 176 zemalja !

U Ujedinjenim arapskim emiratima, u Abu Dabiju počele Svetske letnje igre ,,Abu Dabi 2019..  Igre su počele juče,  a ekipe Specijalne olimpijade Srbije u inkluzivnoj košarci odigrala je uspešno prvu utakmicu.

Muška košarka
Prvo kolo
Srbija  – Singapur  24:.20

Naša utakmica igrana je, kako javlja  prof. Milan Marinković, vodja naše ekipe uz direktan prenos na UAE televiziji i sportskom kanalu ESPN.

Za ekipu Specijalne olimpijade Srbije u inklizivnoj košarci igrali su sportisti iz Pirota i Dimitrovgrada

 Srbija : Vasić S Vuk, Vasić V Vuk, Živić Žarko, Mićović Vujadin,  Milanov Veljko, Petrov David, Durmišević Mišel, Ibrahimović Sragan, Ibrahimović Sebastijan, Milić Jovan

Utakmici su prisustvovali ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, državni sekretar Darko Udovičić, internacionalni ambasador za odbojku u okviru Specijalne Olimpijade Vanja Grbić, pomoćnica ministarstva omladine i sporta Ivana Dukić, ambasador Republike Srbije UAE Stanimir Vukićević I direktor Specijalne Olimpijade Srbije Aleksandar Stanojević.

     Sutra  ujutru, u subotu 16. marta naša ekipa igraće  finanom delu sa ekipom SO Belgije,   Ovo je završni deo, učstvuje 30 pobednika iz kvalifikacija. Meč počinje u 10:35h po lokalnom vremenu (7:35h po srednje evropskom vremenu).

   Govoreći o Specijalnoj olimijadi, Udovičić je rekao da se radi o svetskoj manifestaciji koja će došrineti osnaaživanju mladih ljudi s posebnim potrebama I njihovoj inkluziji.

Specijalna olimpijada ima za ključni cilj podsticanje višeg stepena inkluzije u svim aspektima života, a iskustvo potvrđuje da je upravo sport najdelotvornija platforma za međusobno poštovanje, povezivanje i približavanje ljudi. Ministarstvo omladine i sporta će redovno podržavati programe Specijalne olimpijade i naše sportiste. Ponosan sam na svih 117 članova delegacije Specijalne olimpijade Srbije i želim im svu sreću u predstojećim nadmetanjima“, rekao je Udovičić.

Poslednjih godina srpski sportisti Specijalne olimpijade beleže brojne uspehe zahvaljujući programima koje Ministarstvo omladine i sporta aktivno podržava i prepoznaje kao jedan od najboljih načina za njihovu značajniju uključenost u društvene tokove.

Udovičić je sa delegacijom ministarstva učestvovao i na Svetskom samitu mladih lidera Specijalne olimpijade, u okviru kojeg je predstavljen program za inkluziju u narednih 50 godina pod sloganom „Ujedinjena generacija“ (Unified Generation).

Udovičić se sastao sa direktorom Letnjih svetskih igara Mohamadom Abdulom el Džunaibijem, ministarkom kulture zemlje domaćina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Nurom Bint Mohamad el Kabi i ministrom omladine i sporta Republike Azerbejdžan Arifom Azadom Rahinovim tokom kojih je potvrđena zajednička posvećenost realizaciji ciljeva programa.

Veoma sam zadovoljan što smo ovu priliku iskoristili da sa Direktorom letnjih svetskih igara, vodećim stručnjacima i kolegama razmenimo mišljenja i znanja o primerima dobre prakse za dalje unapređenje uslova i razvoj sporta u ovoj oblasti. Stalno učenje i primena potvrđenih metoda značajno će doprineti u stvaranju boljeg i odgovornog društva koje počiva na principima međusobnog poštovanja, tolerancije, saosećajnosti i razumevanja za sve njegove članove“, dodao je Udovičić.

Letnje svetske igre Specijalne olimpijade održavaju se od 14. do 21. marta i najveći su svetski humanitarni sportski događaj na kojem će se takmičiti 7.000 sportista iz 176 zemalja.

Naslovna fotografija sa zvaničnog portala www.abudhabi2019.org

Fotografije iz Abu Dabija  Vesna Vasic

 

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑


  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline