AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Kultura

Objavljeno 11.08.2019. | objavio Plusonline

0

Romi svome gradu – Program posvećen tradiciji i kulturi Roma, a ove godine i kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću

Na Omladinskom stadinu večeras je održana tradicionalna manifestacija, u okviru Pirotskog leta, „Romi svome gradu“. Manifestaciju je deveti put organizovalo Udruženje građana „Ternipe“.

Radmila Nešić, predsednica Udruženja, kaže da je ovo veče posvećeno kulturi i tradiciji Roma koju žele da sačuvaju i prezentuju građanima u cilju integracije Roma.

Silvija Nešić je istakla da je ovo za njih značajna manifestacija, dan koji obeležavaju svake godine i posvećuju romskom folkloru i muzici. Ove godine manifestacija je posvećena Šabanu Bajramoviću, kralju romske muzike.

Pored četiri folklorne i dve vokalne grupe Udruženja građana „Ternipe“ veče su upotpunile i gostujuće igračke grupe iz Niša, Zaječara, Bora, Bele Palanke i Babušnice.

Zlatan Selimović iz Bele Palanke izjavio je za Portal Plus onlajn da su za ovo veče spremili dve koreografije. Kada je njihov rad u pitanju pored romskih igara u cilju negovanja romske kulture, igraju i makedonske, bugarske i srpske igre.  

Ovom prilikom, pre početka manifestacije, potpisan je sporazum o saradnji između Udruženja građana „Ternipe“ i Društva Roma u Zaječaru.

Miljan Rašić, koordinator za romska pitanja, predsednik Društva Roma u Zaječaru i član Nacionalnog saveta u Odboru za kulturu, kaže da se sporazum tiče zajedničkog projekta koji se već realizuje u Zaječaru, a ideja je da naprave jednu zajedničku koreografiju.

Manifestacija „Romi svome gradu“ počela je himnom „Đelem, đelem“, a potom su se prisutnima obratili, u ime Grada Pirota Milica Golubović, pomoćnik gradonačelnika za vanprivredu i Miljan Rešić, član Nacionalnog saveta Roma Srbije u Odboru za kulturu.

Organizatori i učesnici su se potrudili da na najbolji način predstave romsku kulturu i tradiciju, kroz igru i pesmu, ali i da sačuvaju od zaborava poznate pesme Šabana Bajramovića, jednog od najznačajnijih muzičara i stvaralaca džez muzike.

Udruženje građana „Ternipe“ sutra će, u saradnji sa Udruženjem „Opre Roma“ obeležiti Međunarodni dan mladih. Za tu priliku organizuju igranku u Mesnoj zajednici Rasadnik od 19 časova, ispred Razvojno – obrazovnog centra.

Tagovi: , , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline