Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 14.08.2019. | objavio Plusonline

0

Počeo Avanturistički outdoor festival Jerma

Avanturistički outdoor festival Jerma održaće se po drugi put u impozantnom kanjonu reke Jerme u jugoistočnoj Srbiji. Letnji outdoor festival u periodu od 14. do 18. avgusta 2019. god. okupiće avanturiste, outdoor sportiste i aktivne porodice iz Srbije, Bugarske, Makedonije i regiona u zajedničkoj avanturi – istraživanju “srpskog Kolorada” kako ga mnogi nazivaju.

Festival obuhvata program od preko 20 različitih aktivnosti za koje se učesnici mogu opredeliti tokom 5 dana trajanja festivala. S obzirom na izuzetnu važnost boravka u prirodi za decu, organizatori su pripremili poseban program koji obuhvata outdoor aktivnosti, umetničke i ekološke radionice u kojima može učestovati cela porodica. Poseban doživljaj i avantura koju će deca pamtiti je i dečija Avanturistička trka sa preprekama. Deca će se u timovima provlačiti kroz blato, preskakati prepreke, spuštati niz stenu, voziti se u čamcima, sa ciljem da tim zajedno dođe do cilja i dobije medalju avanturiste.

Vlaška, Greben planina i Ruj pružaju idealne prirodne uslove za outdoor i ekološke aktivnosti koje ne narušavaju životnu sredinu. Planinarenje, planinsko trčanje, sportsko penjanje, planinski biciklizam, ulazak u neuređenu pećinu Vetrena dupka, joga, hodanje na balansirajućoj traci, ekološke radionice, posmatranje ptica, istraživanje biljnog sveta u SRP Jerma, samo su neke od avantura za koje se možete opredeliti i kreirati svoj idealni aktivni odmor u neistraženom kanjonu.

Organizacija Avanturističkog festivala pokrenuta je od strane udruženja Avanturistička mreža iz Pirota sa ciljem unapređenja i razvoja avanturizma i eko aktivnosti u kanjonu reke Jerme, a samim tim i održivog razvoja ovog ruralnog područja. Festival je više od događaja koji okuplja avanturiste i promoviše zdrave stilove života, jer je pokrenuo niz drugih projekata koji su unapredili avanturističku ponudu ove eko destinacije.

U saradnji sa lokalnim samoupravama, turističkim organizacijama i upraviteljem SRP “Jerma”, na ovoj destinaciji udruženje sprovodi radove na održavanju postojećih i kreiranju novih planinskih staza, opremanje izletišta i čišćenje vidikovaca, postavljanje putokaza i informativnih tabli. Velika novost i dobrobit za celu turističku ponudu ovog područja, za lokalne privrednike i stanovništvo, kao i za promovisanje eko aktivnosti u SRP Jerma, doneće rezultati projekta koji je podržan od strane Ministarstva zaštite životne sredine R. Srbije.

Avanturistička mreža najavljuje izradu dvojezične veb prezentacije namenjene području reke Jerme kroz Srbiju, a na kojoj će biti prezentovane prirodne i kulturne atraktivnosti, kao i celokupna ponuda smeštajnih i ugostiteljskih kapaciteta i lokalnih proizvoda. Svi zainteresovani za istraživanje ovog područja će moći da pronađu informacije o planinarskim stazama, smerovima za penjanje, vodičkoj službi i ostalim avanturama i eko aktivnostima. Baza podataka na srpskom i engleskom jeziku doprineće promociji područja i omogućiti lakše planiranje aktivnog odmora svim posetiocima. Kroz navedene outdoor i eko aktivnosti, vršiće se i kontinuirana kampanja za zaštitu životne sredine i očuvanje resursa za buduće generacije.

*Tekst i foto: Avanturistička mreža

Outdoor fest Jerma tim!

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline