Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Lokalna samouprava

Objavljeno 31.05.2019. | objavio Plusonline

0

Pirot primer dobre prakse i kada je u pitanju korišćenje biomase

Danas je u prostorijama Gradske uprave Pirot održana panel diskusija “Kako uspešno i efikasno realizovati prelazak na korišćenje toplotne energije iz biomase u javnim objektima”Panel su organizovali Nemačka organizacija za tehničnu saradnju – GIZ, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade RS i Grad Pirot.

Panelu su prisustvovali predstavnici rukovodstava i energetskog menadžmenta nekoliko gradova i opština koji već sprovode aktivnosti u ovoj oblasti, a kojima su iskustva iz Pirota prezentovana kao primer dobre prakse kada je u pitanju korišćenje biomase za proizvodnju toplotne energije.

 

Milica Vukadinović, vodja komponente razvoja projekata u okviru GIZ-ovog Programa razvoja održivog tržišta bioenergije u Srbiji, kaže da se program u našoj zemlji sprovodi petu godinu i za to vreme podržano je nekoliko projekata u lokalnim samoupravama koji su podrazumevali prelazak na biomasu u javnim objektima. Jedan od tih projekata sproveden je i u Pirotu i na ovoj panel diskusiji upravo ćemo predstaviti Pirot kao primer dobre prakse u ovoj oblasti, kaže Vukadinovićeva

  • Projekat prelaska na korišćenje toplotne energije iz biomase implementiran je u četiri škole na području grada preko projekta javnoprivatnog partnerstva, i u prethone dve grejne sezone ostvarili smo značajne uštede. U prvoj 30 procenata, u upravo završenoj i 35 procenata, rekao je Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota. Biomasu koju koristimo nabavljamo na lokalu, a nije zanemarljiv ni uticaj na životnu sredinu. Mi nastavljamo i dalje, želimo da ceo sistem daljinskog grejanja u Pirotu, odnosno Gradsku toplanu prevedemo na korišćenje biomase, za šta se radi studija izvodljivosti. Pre toga naš cilj je da vek do kraja naredne grejne sezone počnemo da koristimo gas kao energent. Zadovoljstvo mi je da čujem da je Pirot još u jednoj oblasti pozitivan primer, napomenuo je Vasić.

Učesnici panel su po zvršetku obišli škole gde je uvedeno grejanje na biomasu.

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline