AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Lokalna samouprava

Objavljeno 13.03.2019. | objavio Plusonline

0

Pirot odao najviše počasti stradalim Jevrejima

Pre 76 godina, u noći između 12. i 13. marta 1943. godine, bugarski fašisti su na surov način, brzom i neočekivanom intervencijom, izvukli iz svojih kuća pirotske Jevreje i odveli ih u fiskulturnu salu, Sokolanu, pirotske Gimnazije gde su ih zadržali nekoliko dana, a onda deportovali u koncentracione logore. Negujući tradiciju i kulturu sećanja Pirot svake godine na spomen obeležnje u Jevrejskoj ulici organizuje prigodnu svečanost i pomen na pogrom Jevreja. Obeležavanje stradanja Jevreja danas je počelo prijemom predstavnika Saveza jevrejskih opština Srbije, Jevrejske opštine Niš i gradskih organizacija, koje se uključuju u obeležavanje ovog datuma, kod gradonačelnika Pirota, Vladana Vasića.

U obraćanju medijima gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, je zahvalio zajednicama Jevreja na dobroj saradnji i uakazao na to da Pirot neguje tradiciju i da nastoji da proširi saradnju sa Izraelom.

Potpredsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, Aleksandar Gaon, smatra da Pirot prednjači u Srbiji u tome koliku važnost pridaje stradanju Jevreja.

Prilikom polaganja cveća na spomen obeležje, Davidovu zvezdu, u Jevrejskoj ulici u Pirotu prisutnima se obratio i Vladica Tošić, zamenik predsednika Skupštine grada.

Cveće na spomen obeležje su položoli gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, predstavnici jevrejkih opština, načelnica Pirotskog upravnog okruga, Dragana Tončić, pripadnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, SUBNOR-a Pirot, Odbora rezervnih vojnih starešina, Drštva za negovanje oslobodilačkih ratova i pojedinih političkih stranaka.

Na kraju komemorativnog skupa prisutnima se obratio gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.

Učenici Gimnazije u Pirotu, takodje, su učestvovali u progodnoj svečanosti povodom obeležavanja stradanja pirotskih Jevreja u Drugom svetskom ratu.

  

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑


  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline