AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Privreda

Objavljeno 12.07.2019. | objavio Plusonline

0

Padaju prvi otkosi hlebnog žita i u pirotskom kraju

Ovih dana žetva je počela i na području Pirota. Pšenica je zrela, a trenutno povoljne vremenske prilike omogućavaju neometan rad mehanizacije. Pod hlebnim žitom na teritoriji Pirotskog okruga zasejano je oko desetak hiljada hektara. Još uvek je rano za konačne procene roda i kvaliteta, ali imajući u vidu veoma nepovoljne uslove za setvu, dugotrajna suša je onemogućila kvalitetnu pripremu zemljišta, poljoprivrednici su uglavnom zadovoljni. Danas smo zabeležili žetvene poslove u ataru sela Izvor.

Stručnjaci kažu da zrelost hlebnog žita zavisi od sorte pšenice i vreme setve. Božidar Cvetković, poljoprivrednik iz Izvora, kaže da je zadovoljan rodom i kvalitetom s obzirom da je, uprkos nepovoljnim uslovima u vreme setve, primenio optimalnu agrotehniku i iskoristio povoljan trenutak za pripremu zemljišta. Ove godine kod njega je prinos oko 7, 5 tona po hektaru što je manje u odnosu na prošlu godinu.

Jagoda Veljković, takodje, kaže da je pšenica spremna za žetvu i da ne treba oklevati, s obzirom da je prošle godine nevreme praćeno gradom prepolovilo prihod.  

Treba reći i to da se poslednjih godina prikupljanje hlebnog žita odvija u ličnoj režiji poljoprivrednika i nije pod ingerencijom lokalne samouprave i poljoprivrednih stručnih službi. Cena kombajniranja je na nivou od prošle godine i iznosi 12 hiljada po hektaru.

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline