Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Privreda

Objavljeno 12.07.2019. | objavio Plusonline

0

Padaju prvi otkosi hlebnog žita i u pirotskom kraju

Ovih dana žetva je počela i na području Pirota. Pšenica je zrela, a trenutno povoljne vremenske prilike omogućavaju neometan rad mehanizacije. Pod hlebnim žitom na teritoriji Pirotskog okruga zasejano je oko desetak hiljada hektara. Još uvek je rano za konačne procene roda i kvaliteta, ali imajući u vidu veoma nepovoljne uslove za setvu, dugotrajna suša je onemogućila kvalitetnu pripremu zemljišta, poljoprivrednici su uglavnom zadovoljni. Danas smo zabeležili žetvene poslove u ataru sela Izvor.

Stručnjaci kažu da zrelost hlebnog žita zavisi od sorte pšenice i vreme setve. Božidar Cvetković, poljoprivrednik iz Izvora, kaže da je zadovoljan rodom i kvalitetom s obzirom da je, uprkos nepovoljnim uslovima u vreme setve, primenio optimalnu agrotehniku i iskoristio povoljan trenutak za pripremu zemljišta. Ove godine kod njega je prinos oko 7, 5 tona po hektaru što je manje u odnosu na prošlu godinu.

Jagoda Veljković, takodje, kaže da je pšenica spremna za žetvu i da ne treba oklevati, s obzirom da je prošle godine nevreme praćeno gradom prepolovilo prihod.  

Treba reći i to da se poslednjih godina prikupljanje hlebnog žita odvija u ličnoj režiji poljoprivrednika i nije pod ingerencijom lokalne samouprave i poljoprivrednih stručnih službi. Cena kombajniranja je na nivou od prošle godine i iznosi 12 hiljada po hektaru.

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline