Plus Online Android

AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 31.10.2018. | objavio Plusonline

0

Organizovano druženje dece i roditelja Piroćanaca i migranata. Značajna podrška EU lokalnim zajednicama kroz program “Otvorene zajednice-uspešne zajednice”

U OŠ „Dušan Radović“ danas  su održane dve manifestacije namenjene deci i roditeljima iz lokalne zajednice i migrantske populacije.

Podsticanjem zajedničkih aktivnosti migranata i lokalne zajednice, kreira se prostor zajedništva koji donosi lepe momente i jednima i drugima, kao i stvaranje čvrstih veza između migranata/kinja iz Irana i roditelja iz Pirota. Na ovaj način roditelji i deca će razmeniti svoja svakodnevna iskustva, a migranti će se upoznati i sa okruženjem, dnevnom rutinom lokalnog stanovništva, običajima i tradicijom.

U školskim klupama OŠ „Dušan Radović“, učesnicima su se pridružili i nastavnici škole, stručni radnici Centra za socijalni rad Pirot, predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije, kao i lokalne samouprave i tima „Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti“.

Sportske aktivnosti u OŠ „Dušan Radović“ će od sada sprovoditi u zdravijoj i podsticajnijoj sredini, jer je u okviru „Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti“, izdvojeno 47.600 evra za rekonstrukciju i opremu školske sale.

Osnovna škola „Dušan Radović“ je jedna od četiri osnovne škole na teritoriji grada Pirota u koju su uključena deca izbeglica i migranata smeštena u prihvatnom centru u Pirotu. Trenutno ovu školu pohađa 658 učenika uključujući i šestoro dece iz migrantske populacije. Počevši od septembra 2017. godine, kada se počelo sa aktivnim uključivanjem dece izbeglica i migranata u obrazovni sistem, kroz klupe OŠ „Dušan Radović“ prošao je zavidan broj dece migranata – njih tridesetoro, rekla je direktorka škole Nataša Branković.

Bojan Randjelović pomoćnik gradonačelnika za vanprivredu, koji je ispred lokalne samouprave prisustvovao skupu, rekao je da je Evropska unija kroz program “Otvorene zajenice – uspešne zajednice” donirala značajna sredstva, počev od rekonstrukcije sale u školi, za šta je dobijeno oko 6 miliona dinara, preko sanitetskog vozila  službi Hitne pomoći vrednost 5 miliona, do  laboratorijske opreme za  potrebe Zavoda za javno zdravlje u vrenosti od 3 miliona dinara.

Takođe, Centar za socijalni rad je uz podršku ovog projekta obogaćen dodatnom ekspertizom za nove zaposlene koji svojim radom, znanjem i energijom doprinose većoj efikasnosti ove ustanove koja je pretrpela dodatni pritisak pod uplivom većeg broja migranata/kinja u prethodnom periodu, kazala je Bojana Džunić Cvetković, pravnica u Centru za socijalni rad Pirot

Trenutno ovom delu  Srbije funcionišu 4 centra za migrante u kojima je smešteno oko 700 migranata. U Pirotskom centru ih ima 166. Uloga Komesarijata nije samo smeštaj i zbrinjavanje migranata, već i sprovodjenje različitih aktivnosti koje će dobrineti boljoj inkluziji ovih ljudi , rekao je Slobodan Savović, iz Komesarijata za izbeglice i migracije RS.

Nakon sportskih i edukativnih sadržaja za sve učesnike organizovano je druženje uz posluženje.

 

Tagovi: , , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline