AHA Mura Branislav Kostić Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Lokalna samouprava

Objavljeno 24.04.2018. | objavio PlusonlineAdmin

0

Održana sednica Gradske skupštine. Usvojen program mera za sprovođenje poljoprivredne politike. Zoran Vidanović novi odbornik! Predstavljen Javni budžetski portal

Sednica je počela dopunom dnevnog reda da se odredjena imovina da institucijama na korišćenje. Predlog je prihvatilo 48 dobornika. Kao i uvek,  glasalo se za utvrdjivanje dnevnog reda. Prihvaćen je dnevni red sa 48 glasova odbornika.  Sednici ne prisustvuje Vladan Vasić, gradonačelnik zbog učešća na Skupštini NALED-a, gde je potpredsednik Upravnog odbora.

    Prva tema o kojoj su odbornici odlučivali je donošenje odluke o potvrdjivanju mandata odborniku Skupštine grada. Mandat je sa 48 glasova potvrdjen Zoranu Vidanoviću.  Vidanović se obratio i zahvalio na izboru.

    Za razliku na neke ranije sednice, odluka  iz imovinsko-pravne oblasti našla se ,,visoko,, na dnevnom redu. Jagoda Šnele je izvestila o ovoj  temi. Javnom preduzeću “Vodovod i kanalizacija” data je na korišćenje imovina kako bi moglo da koristi nepokretnu imovinu. Vodovodu se daje gradjevinsko zemljište u iznosu od  13.160 metara kvadratnih i jedan objekat od 203 kvadrata.

 U okviru ove teme je razmatrana i dopuna dnevnog reda o davanju na upravljanje objekata. Ova odluka doneta je sa 49 glasova. 

    Sledeća tema bio je Izveštaj o donetom Programu mera podrške za sprovodjenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u Gradu Pirotu za 2018. godinu.  Izvestilac o ovoj temi je Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu. Gradska uprava je u skladu sa  republičkim programom predložila program, radi se o novim uslovima registrovanja gazdinstava. Radi se o subvencijama  poljoprivrednim gazdinstvima  koja će  dobijati sredstva iz Programa grada. Republički kriterujumi su uneti u Program mera i podrške Gradske uprave kada je poljoprivreda u pitanju. Gradsko veće je usvojilo Program, objavljen je u Slobodi i već je stiglo oko 50 zahteva. Novina je uvodjenje sufinansiranje nabavke mleka i mesa. Odnosi se posebno na proizvodjače peglane kobasice. Raspisan je Konkurs u kome su detaljno navedeni uslovi  za korišćenje sredstava, rekao je Goran Popović, podsećajući da je u Fondu za poljoprivredu 58 miliona, od toga 48 miliona za subvencije.  Za Program je glasalo 49 odbornika.

Na dnevnom redu našao se i finansijski izveštaj Doma zdravlja  za 2017. godinu. Izvestilac o finansijskom programu bio je dr Radovan Ilić, direktor Doma zdravlja. Za Finansijski plan Doma  zdravlja glasalo je  47 odbornika.

Odbornici su odlučivali i o razrešenjima i imenovanjima. Radi se o članovima školskih odbora, Sportskog centra, članovi nekih komisija. Za imenovanja i razrešenja glasalo je 49 odbornika.

U nastavku  sednice odbornicima, je od strane predstavnika Stalne konferencije gradova i opština, prezentovan  Javni budžetski portal i način njegovog korišćenja.

Detalji sa sednice

Po završetku sednice predsednik Skupštine grada, Milan Popović, prokomentarisao je sve tačke dnevnog reda. Kada su u pitanju odluke iz imoovinsko-pravne oblasti Popović je istakao da je JP Vodovod i kanalizacija pristupilo izgradnji fabrike vode, ali i da su svi učesnici u prekograničnim projektima morali da dobiju odgovarajuće zemljište što je neophodno usvojiti na sednici Skupštine grada zbog čega se o tome danas govorilo.

S oobzirom da je na samom kraju sednice održana prezentacija o korišćenju Javnog budžetskog portala Popović je rekao da je Portal namenjen odbornicima i javnosti i da je neophodno upoznati se sa tim kako se koristi i do kojih podataka se može doći, a u cilju smanjenja papirologije.

 

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑