AHA Mura Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 14.09.2018. | objavio Plusonline

0

Održan pomen palim ratnicima na Srpskom vojničkom groblju u Pirotu

Povodom 100. godišnjice proboja Solunskog fronta i 99. godišnjice postojanja i rada Organizacije rezervnih vojnih oficira i podoficira Srbije, čiji je prvi predsednik bio vojvoda Stepa Stepanović, na Srpskom vojničkom groblju u Pirotu održan je pomen palim ratnicima koji su svoje živote dali za odbranu otadžbine.

U prisustvu predstavnika Grada Pirota, Pirotksog upravnog okruga, Organizacije rezervnih vojnih starešina i brojnih gostiju i građana pomen su služili sveštenici Hristivoje Nikolić i Žarko Dimić.

Posle molitve prisutni su pristupili polaganju cveća na spomen obeležje palih 7.610 ratnika.

Toplica Stefanović, sekretar Gradske organizacije rezervnih vojnih starešina Pirot, istakao je u svom obraćanju da su rezervni oficiri i podoficiri bili u prvim borbenim redovima i predvodili vojnike radi uspešne odbrane srpskog naroda koji nisu žalili svoje živote. Od početka Balkanskog rata odazvao se veliki broj Piroćanaca, blizu 4.000, istakao je Stefanović.

Zamenik gradonačelnika Vidojko Panajotović je rekao da obeležavamo stogodišnjicu kada se srpski narod podigao iz pepela i pokazao kako se bori za svoj narod. Panajotović je naglasio da je Srbija u Prvom svetkom ratu dala 1.247.435 žrtava i da zato moramo da čuvamo tekovine naših predaka i budemo ponosni na njih.

Načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić rekla je da čuvari i negovaoci tracije obeležavaju godišnjicu od proboja Solunskog fronta, čitav vek od podviga srpske vojske. Da bi naša deca imala budućnost naša je obaveza da im omogućimo dobar sistem vrednosti kome su na prvom mestu poštovanje, ljubav i sloboda, kazala je ovom prilikom načelnica Pirotskog okruga.

Na kraju je održan prigodan kulturno-umetnički program, a otvorila su ga deca iz Vrtića „Neven“.Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline