AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 07.06.2019. | objavio Plusonline

0

Obeležen Svetski dan borbe protiv moždanog udara

U Centru za prevenciju Doma Zdravlja Pirot danas je organizovana akcija povodom Svetskog dana borbe protiv moždanog udara, koji se obeležava 9. juna.  

Svim zainteresovanim gradjanima  izmerena je telesna težina i visina, utvrdjen nivo šećera, triglicerida, holesterola u krvi i krvnog pritiska. Organiovano je i  predavanje o ovoj temi. 

Najvažnije od svega jeste da se moždani udar može sprečiti. Kažu stručnjaci, za ovu oblast, da je najbolje lečenje moždanog udara sprečiti njegov nastanak – prevencija. “Vaš život je u vašim rukama” često se čuje, ali da li je zaista tako?

Da bismo uspeli da značajno smanjimo rizik za nastanak moždanog udara, potrebno je da se na određeni način ponašamo u svakodnevnom životu i da sve rizike koje možemo izbegnemo, ili maksimalno u mogućoj meri smanjimo, kaže Danijela Šnele, glavna medicinska sestra

Faktori rizika:

1.Visina krvnog pritiska (viši od 140/90)
2.Pušenje (aktivno i pasivno) zbog ubrzanja procesa arterioskleroze, suženje krvnog sudova, povećanje krvnog pritiska
3.Nepravilna ishrana(povišen nivo triglicerida i holesterola)
4.Gojaznost(10kg više od odgovarajuće telesne težine)
5.Fizička aktivnost(manje od 30min fizičke aktivnosti svakodnevno za odrasle)
6.Stres( svi ovi navedeni faktori se veoma često udružuju sa hroničnim stresom I predstavljaju značajan problem većine ljudi današnjice- odnosno značajan faktor koji narušava psiho-fizičko zdravlje.

 

Tagovi: , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline