AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 07.06.2019. | objavio Plusonline

0

Obeležen Svetski dan borbe protiv moždanog udara

U Centru za prevenciju Doma Zdravlja Pirot danas je organizovana akcija povodom Svetskog dana borbe protiv moždanog udara, koji se obeležava 9. juna.  

Svim zainteresovanim gradjanima  izmerena je telesna težina i visina, utvrdjen nivo šećera, triglicerida, holesterola u krvi i krvnog pritiska. Organiovano je i  predavanje o ovoj temi. 

Najvažnije od svega jeste da se moždani udar može sprečiti. Kažu stručnjaci, za ovu oblast, da je najbolje lečenje moždanog udara sprečiti njegov nastanak – prevencija. “Vaš život je u vašim rukama” često se čuje, ali da li je zaista tako?

Da bismo uspeli da značajno smanjimo rizik za nastanak moždanog udara, potrebno je da se na određeni način ponašamo u svakodnevnom životu i da sve rizike koje možemo izbegnemo, ili maksimalno u mogućoj meri smanjimo, kaže Danijela Šnele, glavna medicinska sestra

Faktori rizika:

1.Visina krvnog pritiska (viši od 140/90)
2.Pušenje (aktivno i pasivno) zbog ubrzanja procesa arterioskleroze, suženje krvnog sudova, povećanje krvnog pritiska
3.Nepravilna ishrana(povišen nivo triglicerida i holesterola)
4.Gojaznost(10kg više od odgovarajuće telesne težine)
5.Fizička aktivnost(manje od 30min fizičke aktivnosti svakodnevno za odrasle)
6.Stres( svi ovi navedeni faktori se veoma često udružuju sa hroničnim stresom I predstavljaju značajan problem većine ljudi današnjice- odnosno značajan faktor koji narušava psiho-fizičko zdravlje.

 

Tagovi: , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline