AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Kultura

Objavljeno 24.12.2018. | objavio Plusonline

0

Novo izdanje Muzeja Ponišavlja: “Rimske nekropole i naselje kod Male Lukanje na Staroj planini”

Muzej Ponišavlja nastavlja sa svojom izdavačkom delatnošću, a ovih dana se može pohvaliti i novim naslovom iz oblasti arheologije. U pitanju je naučni rad – magistarska teza, kustosa – arheologa dr Predraga Pejića pod nazivom “Rimske nekropole i naselje kod Male Lukanje na Staroj planini”.

Zaštitna arheološka iskopavanja koja su se sprovodila u toku 1988 i 1989 godine u dolini srednjeg toka reke Visočice, povodom izgradnje hidroakumulacionog jezera Zavoj, iznela su na svetlost dana dve rimske nekropole spaljenih pokojnika i jedno rimsko planinsko naselje. Otkrivanje ovih lokaliteta na jugozapadnim obroncima Stare planine pokazalo je prvi put materijalnu i duhovnu kulturu ovog kraja u rimskom periodu. Planinska oblast obuhvaćena slivom Visočice, desne pritoke gornjeg toka reke Nišave, činila je granični predeo provincija Trakije i Gornje Mezije na tromeđi sa provincijom Donjom Mezijom. Pripadnost ovog kraja provinciji Trakiji određena je istorijskim podacima, geografskim kriterijumima i epigrafskim nalazima.

Ovaj rad obuhvata prva arheološka istraživanja jugozapadnog dela Stare planine u predelu zavojske akumulacije. Specifičnost ovog rada čine dve otkrivene rimske nekropole sa spaljenim pokojnicima i jedno rimsko naselje koje pripada jednoj nekropoli. Da bi se sličnosti i razlike nekropola bolje istakle, svaki aspekt tipologije grobova, načina sahranjavanja, opisa gorbova i grobnih nalaza, postupno je prikazan najpre u nekropoli Ljubavica, a zatim na nekropoli Kamik. Rimsko naselje na Gornjem Livadju izdvojeno je i obrađeno u jednoj celini.

Značaj nekropola Ljubavica i Kamik, koje je autor, ujedno i istraživač, iscrpno i inventivno analizirao, ogleda se i u činjenici da ova monografija osvetljava period romanizacije prostora današnje Srbije, kao i demografska i administrativna pitanja ovog dela Rimskog carstva.

Tagovi:Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline