Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Lokalna samouprava

Objavljeno 24.07.2019. | objavio Plusonline

0

Neverovatno! Zaposleni u Sportskom centru Pirot, jednom od najboljih u Srbiji, primaju zarade ispod minimalca. Grad finansira rad SC i dotira razliku!

Kada smo informaciju i zaradama zaposlenih u Sportskom centru  Pirot saznali, zaista, bilo je za nevericu. Piroćanci već godinama, posebno mladi, uživaju, koriste sve ono što su Nenad Djordjević i njegovi saradnici uradili i dalje rade !

    Ukoliko bi vas podsećali koliko je akcija organizovano, objekata izgradjeno, s koliko se projekata konkurisalo, kakvih je sve manifestacija bilo, na koji način je do sada Sportski centar saradjivao s klubovima, zaista bi nam bilo potrebno mnogo prostora.

   U Vladi Srbije, u nadležnom Ministarstvu, u Sportskom savezu Srbije, u Savezu za školski sport Srbije, poslednjih godina stalno  je isticano da je Sportski  centar  Pirot primer dobre prakse i da treba slediti aktivnosti Piroćanaca.

    Šta je rukovodilo autore Uredbe o koeficijentima da koriste isti aršin za sve, zaista je velika dilema. Koeficijenti za obračun i isplatu plata zaposlenih u ustanovama sporta i fizičke kulture regulisani su Uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama. Uredba je iz 2001. godine, a poslednja izmena iz 2012.

    Za sve ostale javne ustanove i ustanove obrazovanja, korigovani su koeficijenti, samo deo Uredbe koji se odnosi na na ustanove sporta i fizičke kulture nije. Koeficijenti su ostali iz 2001. godine.

 Verujemo da u Srbiji ima sportskih centara koji nemaju posebne aktivnosti i da su se predlagači izmena rukovodili možda i time. Neverovatno je da se dozvoli da se na ovakav način “kažnjavaju” centri koji pokreću sport u svojim gradovima

  U maju ove godine, Sportski centar se obratio Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, obrazlažući  zahtev koji je ranije poslat, da se Uredba izmeni. U zahtevu je navedeno da niži koeficijenti dovode do nezavidnog položaja ustanova sporta i fizičke kulture.

Plate su značajno niže od ostalih službi i značajno su ispod minimalne neto zarade. Iz ovih razloga smatramo da je neophodno promeniti Uredbu o koeficijentima za zaposlene u javnim službama i to izjednačavanjem koeficijenata sa ostalim službama. Takodje, rešenje problema može biti  i uvodjenje osnovice za isplatu plata zaposlenima u ustanovama sporta i fizičke kulture koja bi bila viša od ostalih službi i nadomestila razliku u neto zaradama, piše pored ostalog u obrazloženju Sportskog centra Pirot !

   U nastojanjima da u Gradskoj upravi saznamo kakav je stav, dobili smo obrazloženje u pismenoj formi!

    – Za obračun i isplatu plata zaposlenih u ustanovama sporta i fizičke kulture  primenjuje se osnovica za obračun plata zaposlenih u organima i službama lokalne vlasti.

   Ako uzmemo u obzir osnovicu i nepromenjene koeficijente iz 2001. godine, sa VII stepenom stručne spreme zaposleni u ustanovama sporta i fizičke kulture  ima 32.308 dinara dok sa trećim stepenom ima zaradu 17.946 dinara. Sve zarade, osim zarade zaposlenih sa sedmim stepenom stručne spreme značajno su ispod minimalca.

     S obzirom da, po Zakonu niko nema pravo da primi zaradu ispod minimalca, svim zaposlenima se isplaćuju minimalne zarade, koja je npr. u aprili iznosili nešto preko 24 hiljade. Grad finansira rad SC i dotira razliku do minimalne zarade.

    Sportski centar ima 18 zaposlenih, i za sve zaposlene osim za one sa VII stepenom stručne spreme dotiraju se do nivoa minimalca.

     Predstavnici SC i lokalne samopurave  prezentovali  su na sednici Skupštine SKGO  zahtev za upućivanje inicijative Vladi i nadležnim ministarstvima, za izmenu Uredbe.

    Zahtev je upućen i  NALED-u (Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj). Violeta Jovanović, izvršna direktorka  NALED-a rekla nam je da je podržana inicijativa Sportskog centra Pirot i da je  stav NALED– a u pismenoj formi upućen nadležnom Ministarstvu.

   NALED i SKGO Inicijativa za unapredjenje finansijskog položaja zaposlenih u ustanovama sporta i fizičke kulture LINK

   Ivan Radak, šef Jedinice za odnose sa javnošču u specijalnoj video izjavi za Portal Pirot Plus online rekao je da će NALED nastojati da doprinese da se Uredba promeni.

   U Gradskoj upravi, ukoliko ne dodje do promene Uredbe moraće da traže druga rešenja, jer je zaista Sportski centar nosilac svih značajnih aktivnosti na razvoju sporta i fizičke kulture u našem gradu i jedan od najboljih u Srbiji.

 

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline