AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 05.04.2019. | objavio Plusonline

0

NALED:Razmena reformi za brži ekonomski razvoj zapadnog Balkana

E-građevinske dozvole, e-katastar, elektronski sistem za prijavu sezonskih radnika, onlajn fiskalizacija i certifikacija opština s povoljnim poslovnim okruženjem samo su neke od reformi koje su uspešno sprovedene ili je njihova realizacija u toku, a proistekle su iz razmene između zemalja zapadnog Balkana.

Međusobno preuzimanje dobrih praksi potrebno je i u oblastima unapređenja pozicije država jugoistočne Evrope na Doing business listi, ukidanja parafiskalnih nameta, regulisanja dozvola za rad, koncesija, javno-privatnih partnerstava i drugih, ocenjeno je na panelu „Digitalna rešenja za bolji region“, koji je održan u okviru WB6 Digitalnog samita.

– Zapadni Balkan je jedno tržište i zato su ujednačeni uslovi poslovanja ključni faktor za privlačenje investicija i privredni razvoj. Certifikacija opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi – BFC SEE, prvi je program koji je omogućio repliciranje dobrih regulatornih rešenja i prepoznali smo ga kao platformu s velikim potencijalom za regionalnu saradnju. Regionalnu mrežu za povoljno poslovno okruženje koja sprovodi BFC SEE program i koju čine institucije i organizacije Hrvatske, BiH, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije potrebno je ojačati i proširiti uključivanjem novih članova – izjavio je menadžer GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga Peter Volf.

Predsedavajuća Regionalne mreže i direktorka Zajednice jedinica lokalne samouprave Severne Makedonije Dušica Perišić istakla je da bi u BFC program trebalo uključiti i zemlje poput Rumunije, Mađarske i Slovenije jer će to doneti nova znanja za dobrobit celog regiona.

Direktor Sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom pohvalio je orijentaciju Regionalne mreže na razmenu reformi baziranih na digitalnim rešenjima jer informacione tehnologije omogućavaju brži ekonomski napredak kroz povećanje veština i znanja, ukidanje prepreka trgovini i jačanje konkurencije. Predstavnik Evropske investicione banke Pol Hiki istakao je potrebu većih investicija u IT infrastrukturu i razvoj e-usluga u cilju smanjenja administracije koja posebno otežava funkcionisanje malih i srednjih preduzeća.

Na panelu je konstatovano da svaka od zemalja regiona ima da ponudi kvalitetnu elektronsku proceduru koju bi preuzele druge države u cilju regulatorne standardizacije i da je zato nužno u svakoj od njih formirati „centre znanja“. Institucionalna i sistemska podrška vlada država zapadnog Balkana dala bi dodatni impuls povezivanju i dijalogu i omogućila da BFC program preraste u Business Friendly Environment platformu za efikasnije sprovođenje reformi. 

Poslednjeg dana WB6 Digitalnog samita, izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović od 16:30h na WB6 bini u sali Srbija predstaviće rezultate saradnje država regiona na razvoju i uspostavljanju elektronskih javnih usluga.  
  

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline