AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 27.07.2019. | objavio Plusonline

0

NALED: Ukinuti registracionu nalepnicu za automobile

Registracionu nalepnicu za automobile, motore i traktore trebalo bi ukinuti jer nema veliku upotrebnu vrednost, a svake godine građanima i privredi nameće značajne troškove, predlog je NALED-ove Sive knjige 11, koja sadrži 100 preporuka privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva za pojednostavljenje administrativnih procedura.

Nalepnica koja se na automobilima lepi u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla jedan je od obaveznih elemenata registracije i potvrda da vozilo može da učestvuje u saobraćaju. Na njoj su ispisani registarski broj automobila, datum isteka registracije i oznaka registracionog područja odnosno podaci koji već postoje na registarskoj tablici, saobraćajnoj dozvoli i u evidenciji MUP-a.

– Za izdavanje nalepnice plaćaju se dve takse u ukupnom iznosu od 440 dinara, a kako se u Srbiji svake godine registruje najmanje 1,8 miliona motornih vozila, dolazimo do računice da građani i privreda godišnje izdvoje gotovo 800 miliona dinara za nešto što nema veliku upotrebnu vrednost osim da saobraćajac vizuelno proveri da li je automobil registrovan ili kao podsetnik vlasniku o datumu isteka registracije. Predložena izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Pravilnika o registraciji bi smanjila nepotrebne administrativne troškove, samim tim i cenu registracije i vreme sprovođenja procedure, što bi omogućilo značajne uštede – kaže Aleksandar Blagojević, potpredsednik NALED-ovog Saveza za e-upravu.

Dobro rešenje za informisanje vozača o približavanju roka za obnovu registracije bilo bi da ih sistem eUprave informiše mesec dana unapred putem e-maila ili SMS poruke i preko portala eUprava. To bi i za državne organe imalo praktičnu korist s obzirom na to da bi raspolagali ažurnim kontaktima građana (e-mail adresa i broj mobilnog telefona), a zadatak vlasnika motornih vozila bio bi da unesu kontakte na portalu ukoliko žele da dobiju obaveštenje.

Praksa sa registracionim nalepnicama u svetu je veoma raznovrsna, od toga da u nekim zemljama nikad nisu uvedene, do država gde je obavezno lepljenje na vetrobransko staklo ili tablicu automobila. Među zemljama koje su ih nakon uvođenja povukle iz upotrebe su recimo Holandija i Velika Britanija, tako da proveru registracije odnosno plaćanja poreza sada obavljaju elektronski. U većini zemalja regiona registracione nalepnice ne postoje.

Osim što predstavlja administrativni trošak, nalepnica u Srbiji može da dovede i do kazne ukoliko je nepravilno zalepljena. Za građane zakon propisuje sankciju od najmanje 10.000 dinara, za preduzetnike se kreće od 30.000 do 200.000 dinara, a za privredna društva od 50.000 do 600.000 dinara.

Tagovi:Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline