Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Privreda

Objavljeno 05.08.2019. | objavio Plusonline

0

NALED: Reforma paušalnog oporezivanja

U Srbiji posluje nešto više od 117.000 preduzetnika paušalaca (taksista, advokata, programera, frizera…) koji su značajni poreski obveznici, ali su suočeni sa nizom birokratskih nedorečenosti i prepreka koje ih stavljaju u nepredvidljive poslovne okolnosti.

Neki od najupečatljivijih primera su neizvesnost u pogledu visine poreske obaveze za narednu godinu imajući u vidu da osnovica može da im bude uvećana na osnovu niza kriterijuma koji su podložni subjektivnoj proceni inspektora, kao i kašnjenje poreskih rešenja – Poreska uprava godišnje priprema čak 350.000 rešenja (akontacionih i konačnih) što neminovno dovodi do višemesečnih kašnjenja u izradi i dostavljanju.

Na nedostatke sistema paušalnog oporezivanja NALED ukazuje kroz Sivu knjigu još od 2015, a prošle godine zajedno sa Udruženjem za razvoj preduzetništva iz Niša i uz podršku USAID-a u okviru projekta „Javno-privatni dijalog za razvoj“ pokrenuta je kampanja „Mesec paušalaca“ s ciljem da okupimo ovu grupu, predložimo najbolja rešenja i pokrenemo resorne organe na akciju.

U Ministarstvu finansija naišli smo na otvorena vrata i formirana je radna grupa u koju su uključeni NALED i preduzetnici-paušalci i na pragu smo rešenja koje uvažava naše predloge, paušalcima znatno olakšava život, pomaže razvoju preduzetništva kao najvećeg generatora zapošljavanja, a državi ne umanjuje poreske prihode i doprinosi podsticanju poslovanja u legalnim tokovima – reforma paušala jedna je od ključnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

Osnova novog sistema biće softver i precizno definisani kriterijumi za utvrđivanje poreza. Oni koji tek pokreću biznis moći će putem web aplikacije za manje od minut da saznaju da li mogu da posluju u režimu paušalnog oporezivanja i izračunaju porez nekoliko godina unapred. Postojeći paušalci već u decembru znaće visinu obaveza za sledeću godinu, poresko rešenje (jedno umesto dva) dobijaće elektronskim putem i uplate će obavljati na jedan, a ne na četiri računa. Poreska uprava biće rasterećena izrade više od dva miliona stranica dokumentacije, a poreske inspektore moći će da preusmeri sa administrativnih poslova na teren kontrole gde su i najpotrebniji.Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline