AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 18.04.2019. | objavio Plusonline

0

NALED: Put uspešnih reformi kreće od privrede i lokalnih samouprava

Održana XIII godišnja Skupština NALED-a i potvrđeni reformski prioriteti za 2019/20.

Beograd, 18. april 2019. – Svakog dana u Srbiji legalan biznis otpočne pet preduzetnika, 40 radnika bude angažovano i uredno prijavljeno na sezonskim poslovima, a elektronskim putem podneto čak 730 zahteva za upis u katastar nepokretnosti.

Brojke ilustruju uspeh uvođenja poreskih podsticaja za početnike u poslovanju, pojednostavljene procedure angažovanja sezonskih radnika i razvoja sistema eŠalter za upis u katastar, najvećih unapređenja poslovnog ambijenta  u 2018, iniciranih i podržanih od NALED-a. Rezultat su javno-privatnog dijaloga i primeri uspešne razmene dobrih regulatornih praksi u regionu, ocenjeno je danas na XIII godišnjoj Skupštini NALED-a u prisustvu najviših zvaničnika Vlade Srbije, privrede, lokalnih samouprava i međunarodne zajednice.

– Put uspešnih reformi često kreće od privrede i lokalnih samouprava, tamo gde se zakoni sprovode u praksi. Kada u državi postoji političko vođstvo i sluh za ove inicijative, uz podršku međunarodne zajednice i udruženja poput NALED-a čija je uloga da povežu sve učesnike u reformskom procesu i upravljaju javno-privatnim dijalogom – rezultati ne izostaju i to potvrđuju podaci. Za pet meseci meru poreskog oslobođenja početnika u poslovanju iskoristila su čak 802 preduzetnika, za samo tri meseca preko portala i mobilne aplikacije prijavljeno je 3.554 sezonskih radnika, a za devet meseci putem eŠaltera upućeno je gotovo 200.000 zahteva za upis u katastar – rekla je Stanka Pejanović, članica UO NALED-a i izvršna potpredsednica Grupe Gorenje.

O važnosti javno-privatnog dijaloga i značaju regionalne saradnje na izgradnji boljeg privrednog ambijenta, govorili su potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ambasador SAD Kajl Skat, šef kancelarije Svetske banke Stiven Ndegva i šef Delegacije EU Sem Fabrici.

– Reforma uvođenja elektronskih građevinskih dozvola iz korena je promenila način funkcionisanja državne i lokalne administracije i lansirala je primenu e-servisa u cilju smanjenja birokratije. Formiranjem Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbije na Doing Business listi, pokazali smo da je uključivanje privrede i civilnog sektora u definisanje zakonskih rešenja neophodno da bi reforma zaživela i bila uspešna. Zahvaljujući elektronskom sistemu za građevinske dozvole u 2018. smo stigli do brojke od  96.936 godišnjih zahteva za gradnju ili čak 265 dnevno. Ovaj podatak, kao i oko 40.000 aktivnih gradilišta koliko imamo u Srbiji danas, dovoljno govori o uspehu reforme. Iste takve rezultate očekujemo i od reforme katastra  – istakla je potpredsednica Mihajlović.

Na skupu je istaknuto da su mnoge reforme (građevinske dozvole, katastar, sezonski radnici…) sprovedene nakon razmene znanja i iskustava sa zemljama regiona. Ocenjeno je da bi tu praksu trebalo podsticati u cilju ujednačavanja uslova za poslovanje na zapadnom Balkanu što bi Srbiju i okolne zemlje učinilo atraktivnijim u očima potencijalnih investitora i potrebno je iskoristiti potencijale već uspostavljenih platformi kao što je Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) kroz obezbeđivanje institucionalne podrške za njen dalji rad i razvoj.

U završnici Skupštine, ključnim partnerima u realizaciji reformi uručeno je priznanje NALED Strela za doprinos ekonomskom razvoju Srbije.

Ovogodišnji dobitnici priznanja su Nj.E. Arne Bojrnstad, ambasador Kraljevine Norveške za podršku unapređenju vladavine prava, efikasnosti inspekcijskog nadzora i ekonomskom osnaživanju žena u ruralnim krajevima, Li Sung Gi, generalni direktor Korejske agencije za trgovinu i promociju izvoza KOTRA, za doprinos razvoju e-uprave  i pametnih gradova u Srbiji i Lora Pavlović, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID-a, za podršku jačanju kulture javno-privatnog dijaloga i osnaživanje civilnog sektora u našoj zemlji.

 

*SAOPŠTENJE I FOTO: PR SLUŽBA NALED

Predstavnici Slobodne zone Pirot takođe su učestvovali su u radu XIII Godišnje Skupštine Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

*Foto: Slobodna zona Pirot

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline