AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 20.03.2019. | objavio Plusonline

0

NALED: Do besplatnih lekova kroz šumu dokumenata, mišljenja i odobrenja

Srbija značajno zaostaje za zemljama u regionu i Evropi po efikasnosti proširenja liste lekova koje građani mogu da dobiju o trošku zdravstvenog osiguranja odnosno uz minimalnu participaciju. Jedna od najvećih prepreka jeste komplikovana procedura ulaska na Listu lekova RFZO, koja podrazumeva podnošenje čak 14 obaveznih i dva opciona dokumenta i prolazak kroz devet koraka provere, dobijanja mišljenja i potvrda resornih institucija.

Osim farmakoterapijskog mišljenja i studije koji će dati ocenu o kvalitetu leka, kompanije moraju da dostave i niz kopija različite dokumentacije, potvrdu da će obezbediti kontinuirano snabdevanje lekom najmanje 12 meseci, dokaz da su registrovani u APR-u, predlog cene leka na veliko pa čak i dokument na kojem su popisani svi papiri koje dostavljaju.

Pre nego što institucije uopšte uzmu zahtev u razmatranje, potrebno je da kompanija uplati taksu od 74.500 ili 144.000 dinara u zavisnosti od vrste leka. Dokumentaciju je potrebno dostaviti RFZO-u u papirnoj i elektronskoj formi od čega dva primerka na papiru, četiri na CD-u i jedan kroz web aplikaciju. Ni to ne garantuje brzu proceduru jer lek može godinama da čeka na odobrenje i da u tom periodu čak izgubi epitet inovativnog.

– Analiza NALED-a sprovedena u okviru projekta „Podrška reformi javne uprave u Srbiji“, koji realizuje u partnerstvu s Nemačkom razvojnom saradnjom (GIZ), pokazala je da bi ova procedura mogla da bude znatno jednostavnija ukoliko bi bila u potpunosti elektronska. Predlog pojednostavljenja podrazumevao bi obavezu dostavljanja samo dva dokumenta elektronskim putem – farmakoterapijskog mišljenja i studije, dok bi se podaci iz ostalih dokumenata direktno unosili u aplikaciju.  Takođe, taksa bi se odmah plaćala, ali bi kompanija mogla da dobije povraćaj više plaćenog iznosa ukoliko u međuvremenu lek izgubi status inovativnog. U RFZO smo naišli na otvorena vrata kada je reč o našim predlozima i zajedno radimo na implementaciji – kaže Una Ljubičić, potpredsednica NALED-ovog Saveza za zdravstvo i Business Unit Lead za Srbiju, zemlje centralnog Balkana, Bugarsku i Moldaviju u kompaniji Pfizer.

Svetska iskustva pokazuju da su elektronske procedure do 3,5 puta jeftinije za državu u odnosu na šalterske i zato je plan NALED-a da u okviru projekta predloži konkretne korake za optimizaciju i digitalizaciju 28 administrativnih postupaka u domenu zdravstva i poljoprivrede, od procedure formiranja cena lekova i stavljanja na Listu lekova do registracije poljoprivrednih gazdinstava i upisa u registar subjekata koji posluju s hranom.

Deo procedura obuhvaćenih projektom „Podrška reformi javne uprave u Srbiji“, sa predlogom njihove digitalizacije, nalazi se i u 11. izdanju NALED-ove Sive knjige koja je predstavljena u januaru 2019. kao i u prvoj Sivoj knjizi zdravstva koju pripremaju kompanije i opštine okupljene u NALED-ovom Savezu za zdravstvo.

Grafički prikaz aktuelne procedure za stavljanje novih medikamenata na Listu lekova, kao i predlog pojednostavljenja možete pogledati na linku.

*Tekst i foto-NALED

Tagovi:Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline