AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Kultura

Objavljeno 15.02.2019. | objavio Plusonline

0

Na otvaranju jubilarnog XX Salona knjige i grafike u Pirotu, pisac Vule Žurić poručio: Kultura ne stanuje samo u Beogradu

Večeras je svečano otvoren jubilarni XX Salon knjige i grafike u organizaciji Doma kulture Pirot, pod pokroviteljstvom Grada Pirota. 

Sajam je prvi put održan 2000. godine u organizaciji JIP Sloboda. Par godina kasnije organizaciju Sajma preuzeo je Dom kulture. Manifestacija je tokom godina prerasla u najznačajniji kulturni dogadjaj u gradu. 

Tokom ovih dvadeset godina Pirot je ugostio veliki broj poznatih pisaca, izdavača ali i još veći broj posetilaca, ljubitelja knjige. Ponosni smo na sve to, rekao je na otvaranju Salona Miško Ćirić, direktor Doma kulture, dodajući da je i ovog puta, takodje, predvidjen veliki broj promocija i druženja pisaca sa decom na Salonu. I ove godine su za izlagače kao i za posetioce pripremljene nagrade. Za posetioce vrednije nego ranijih godina, s obzirom da je Salon jubilarni.

Prisutne je pozdravio i Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

Sajam je svečano proglasio otvorenim pisac Vule Žurić, dobitnik Vitalove nagrade “Zlatni suncokret” za najbolje ostvarenje na srpskom jeziku u 2018. godini. On je pozdravljajući prisutne rekao da je ova manifestacija još jedan pokazatelj da kultura ne stanuje samo u Beogradu, već u svim gradovima. A takodje  ovo je još jedan primer da je za opstanak jedne kulture pa i jenog naroda važan  kontinuitet, a ovo je dokaz da je kontinuitet moguć.  I ako je do sada bilo nekih nedoumica da li se danas slavi Sveti Trifun ili Dan zaljubljenih, u Pirotu je jasno slavi se Dan knjige.

Večeras je na Salonu predvidjeno druženje sa piscem Vuletom Žurićem. Sutra, u petak 15. februara,  su na programu dve promocije. 

18:00 Razgovor sa Ivanom Tokinom – „O molekulima, psima i najnormalnijim ljudima na svetu“
Moderator: Borivoje Petrović

19:00 Goran Marković – „Beogradski trio“
Moderator: Vladimir Veljković

 

 

Tagovi: , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline