Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 14.06.2019. | objavio Plusonline

0

Milan Božić: Mašinski smer u Tehničkoj školi biće realizovan po dualnom modelu obrazovanja. Naša škola je siguran izbor za buduće srednjoškolce

Tehnička škola u Pirotu i ove godine upisuje šest odeljenja, ukupno 180 učenika, u tri područja rada – elektrotehnika, mašinstvo i saobraćaj. Direktor Milan Božić u susret novom upisu za Plus onlajn govorio je o jednoj veoma važnoj novini u školi.

Naime, mašinski smer Tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašina biće realizovan po dualnom modelu obrazovanja. Božić kaže da je Tehnička škola u tom cilju sklopila ugovor sa kompanijama kod kojih će učenici obavljati praktičnu nastavu, a škola je nedavno kupila novu CNC mašinu, uz finansijsku podršku Grada Pirota. Tako učenici imaju mogućnost da jedan deo praktične nastave obavljaju u školi, a drugi u firmama.

Objašnjavajući realizaciju nastave po dualnom obrazovanju direktor Tehničke škole, Milan Božić, kaže da su poslodavci u obavezi da učenicima plate 70% minimalne cene rada za vreme koje su proveli kod njih, topli obrok, prevoz i osiguranje, a sve obaveze između učenika, škole, Privredne komore i poslodavaca reguliše Zakon o dualnom obrazovanju.

Ovom prilikom Božić je pomenuo i dva učenika čiji maturski radovi su urađeni na CNC mašinama u školi na koje su jako ponosni. Radi se o mesinganom topu i šahovskoj tabli i figurama.

Direktor škole namerava sa ovim učenicima da obiđe pirotske privrednike i očekuje da će neko od njih ponuditi stipendiju ovim izuzetno talentovanim učenicima.

Tehnička škola je poslednjih godina u okviru velikog programa Modernizacija škola nadgradila 800 kvadrata, a u narednom periodu će ići tender za opremanje novog prostora. Božić kaže da imaju lift i pristupne rampe kako bi i učenicima sa invaliditetom svaki deo škole bio dostiupan. Direktor Božić je istakao i vrhunsku organizaciju u školi koja ima 18 timova koji se bave svim segmentima rada. Još jedna od novina u Tehničkoj školi je da su napravili izuzetan sajt koji omogućava učenicima da vide sva predavanja „online“.

Učenici Tehničke škole, pored dobrih rezultata na takmičenjima iz stručnih predmeta, ostvaruju uspehe i iz opšteobrazovnih predmeta.

Kada je upis nove generacije u pitanju direktor Božić očekuje da sva mesta budu popunjena u prvom roku, s obzirom na veliko interesovanje koje vlada za Tehničku školu. Ovom prilikom osmacima je poručio da idu na sigurno, a Tehnička škola je siguran izbor.

Tagovi: , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline