AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Gradska hronika

Objavljeno 08.02.2019. | objavio Plusonline

0

Kvalitet vazduha u Pirotu zadovoljavajući. Dva dana u januaru registrovane povećane koncentracije čadji

Kvalitet vazduha u Pirotu  je zadovoljavajući i do sada nije bilo potrebe da se izdaju posebne preporuke za ponašanje građana, ocena je stručnjaka Gradskog zavoda za javno zdravlje, na osnovu najnovijih rezultati merenja zagađujućih materija. U Pirotu se kvalitet vazduha kontroliše na dva merna mesta, u industrijskoj zoni i u centru grada. Kontroliše se koncentracija sumpor dioksida, čađi, azot dioksida i taložnih materija u padavinama.

U  januaru smo imali povećane koncentracije čadji tokom dva dana na području grada, i jedan dan u industrijskoj zoni. Na osnovu ovih podataka možemo da kažemo da je kvalitet vazduha u Pirotu zadovoljavajući, ali takodje mora da se napomene da je za realnu sliku, odnosno pravilnu procenu kvaliteta vazduha neophodno ispitati još neke značajne parametre, kao što su koncentracija suspendovanih čestica, koje su i najštetnije po zdravlje ljudi  i koncentracija prizemnog ozona. Za ovakva ispitivanja nedostaje nam adekvatna oprema, inače postoji inicijativa od strane Gradske uprave da se omoguće i ova dodatna ispitivanja – izjavio je za Portal Plusonline, inženjer Miroslav Mijalković, iz Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Glavni izvori zagađenja su saobraćaj i termoenergetski objekti, prvenstveno kućna ložišta.  Kvalitet vazduha u velikoj meri  zavisi i od vremenskih uslova.  

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline