AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 27.03.2019. | objavio Plusonline

0

KOLUMNA: Cogito, ergo sum! Buđenje usnulih glasača – Predrag M. Vidanović, istoričar

Sve miriše na izbore. Napokon, neko će se setiti i mene, malenog srpskog glasača.
Ja sam samo jedan običan glasač, i osećam sada ću postati nekome bitan, sada će se setiti i mene, dobijam osećaj da i ja postojim. Dođu tako neka lica koja mi govore o stvarima koje ja znam mnogo bolje i mnogo više od njih, ali oni su naučili lekciju i deklamuju je napamet uz prethodnu molbu da ih samo ništa ne pitam itd. Dođu izbori, ja sam glasač, odem i glasam jer je to moja građanska dužnost i opet upadam u stanje spavača do sledećeg izbornog ciklusa kada me probude da slušam naučenu lekciju.
U stvari šta se desi? Naš srpski izborni sistem je takav da mi, obični glasači, glasamo za kandidatsku listu, to se naziva proporcijalni sistem. Кo je na toj listi i da li je, to nije bitno, važna je lekcija puna fraza i uglavnom neistina, a ja onako glasački bunovan i ne vidim i ne čujem dobro, samo klimam glavom jer su mi stariji rekli da je tako najbolje. Nakon izbora, lista uđe u skupštinu, dobije razne resore, funkcije i odbore. Izvinite, a ko je na listi, a gde je kandidat koji je deklamovao naučenu lekciju, a on je tek petnaesti na listi, a zašto nije došao treći sa svojom lekcijom nego su mi poslali petnaestog, pa lekcija je ista samo je deklamator isti. Znači, nije bitno ko će zastupati moje interese u skupštini, svi su isti.
I tako, u skupštinu uđu neki meni nepoznati ljudi, koji se bave, za nas obične glasače, ključnim pitanjima za naše male glasačke živote, odlučuju o našim životima neke liste koje prelaze sa jedne političke strane na drugu, bez ponovnog upita da li se ja slažem sa tim. Do izbora, ja sam opet uspavani glasač, nepotreban i čak i nepoželjan da se probudim i kažem bilo šta, što bi mi možda zasmetalo. Lista je nedodirljiva. A lista živi svoj mandatski život, preleće, glasa ili ne, bori se za moja glasačka prava, za moj uređeni i spokojni mali glasački život. Primetio sam, ovih dana da se lista toliko bori za mene malenog glasača, da su spremni i fizički da se obračunaju sa drugima, koji mi ne daju da živim svojim mirnim spavačkim snom. E, tu se trgnem iz svog sna i pitam se u čije ime neko sa nekakve liste ima pravo da fizički nasrne na svog neistomišljenika, a kad, gle čuda, to nije običan neistomišljenik, to je gradonačelnik lično. Gradonačelnik, ili prvi predsednik opštine Pirot izabran na neposrednim izborima za tu funkciju (2003 – 2008), za koga se glasalo lično, imenom i prezimenom, a ne listom nepoznatih osoba. Lista nasrnula na ime i prezime! Poštovane kolege, glasački spavači to je nedopustivo. Ovo je alarm za buđenje, probudite se iz sna i podignite glas protiv ovakve pojave. Naš grad je oduvek bio miran, tih, ali veoma radan i pošten. Ovakve pojave su nama strane i uznemiravajuće. Ako se ne suprotstavimo ovome, posledice mogu biti nesagledive. Mi smo do skora bili u ratnom okruženju, moralni sistemi skoro da i ne postoje. Ja, običan glasač, ne želim za ovo da glasam.
Neću više da glasam ni za nikakvu listu, hoću ljude od imena i prezimena, od integriteta i autoriteta. Taj, takozvani proporcijalni sistem izbora, ima veliki niz manjkavosti koji dovode do ovakvih neželjenih pojava. Većinski sistem nam omogućava da glasamo za ličnost, lično. Ličnost sa svojim imenom i prezimenom mora da stane u odbranu najpre samog sebe, a zatim i ideologije koju zastupa. Na taj način može i da se bori za moj lepši i bezbrižniji život, od koga će mu na sledećim izborima zaista biti od koristi, ili će biti kažnjen neglasanjem. Neće imati prilike da pređe na neku drugu listu i opet pod tom listom, listati sve po spisku.

Predrag M. Vidanović, istoričar

Redakcija se ogradjuje o stavove autora Kolumne, smatrajući ih njihovim ličnim  javno izrečenim ocenama ili razmišljanjima .

…………………………………………………………

 Pozivamo zainteresovane koji žele da na našem Portalu objave svoje mišljenje da nam se jave ili tekst pošalju na mejl  plusradio010@gmail.com

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑